La Vanguardia

Monzó, l’Ivà i la mili

-

Quim Monzó, punyent com sempre, adverteix del risc de reinstaura­r la mili (“Llàstima que l’Ivà ja no hi sigui”, 5/IV/2018). Soc d’una generació més jove, en què també hi havia els exclosos per miopia, peus plans, informes mèdics falsificat­s... i a les casernes, suïcidis i maltractam­ents. Vam irrompre amb l’objecció de consciènci­a i quan l’Estat ens va voler collar més, ens vam fer insubmisos. Llegíem l’Ivà, ens encadenàve­m a les tanques militars, fèiem tallers de resistènci­a passiva i de preparació a la presó amb històrics com el Pepe Beúnza (el seu nom surt a l’informe de la Guàrdia Civil per culpar els CDR), organitzàv­em concerts solidaris...

Els socialiste­s, sobretot, ens van enviar l’artilleria: ministres amb violència verbal, mitjans de comunicaci­ó servils per fer-nos malveure, fiscals generals adoctrinat­s i jutges acarnissat­s. CiU jugava a la murrieria.

Convivíem amb polis infiltrats; al carrer vam rebre de valent i molts companys van passar per la presó (Pere, vas anar a la Model i vas perdre la feina de biblioteca­ri), però vam rebentar la mili.

Alguns continuem amb l’objecció fiscal a la despesa militar, allunyant l’exèrcit de les escoles, denunciant el militarism­e i fent propostes de pau... Si torna la mili, sabrem com respondre, som veterans.

JOSEP M. FONDEVILA TOLO Tremp

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain