La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10057

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Treus pit, encara que no portis cresta. Decisió vaticana. 2 Musulmans de primera instància. Quaternàri­a. 3 Destacar entre la multitud. Capa protectora que brilla. 4 L’Institut d’Estudis Catalans. Ho rebaixo. Contracció de barber.

5 Pinyol. Malacostum­in, facin contreure mals hàbits. Tesi sense segones. 6 Nitrogen. Palmereta. Grinyolo com un coiot afònic. En un tres i no res. 7 Metall dels lantànids. Mexicà de primera instància. Començo a pujar. 8 És quan neva que res no funciona. Flor que no és especialme­nt daliniana, malgrat el nom. Cobra africana. 9 Ratllin la roba. Així acabava ‘The last Waltz’. Inici sensaciona­l. 10 Rema enrere, entre espies americans. Carles Pedrell Farinós. Que desprèn un cert flaire.

11 Pertanyent a un afegitó verbal que modifica un mot, per davant o per darrere. Com la superfície sobre la qual es munta un pessebre tradiciona­l. 12 Calla quan no cal. Ho ompliu de materials i ho premeu. Cua per Sant Nicolau. 13 S’ho inventi partint del no-res. Trauré diners del país per estalviar impostos. Comencem pel començamen­t. 14 Socarrem les salsitxes. Sales d’exhibició actoral.

VERTICALS 1 Protegeixe­n les vores d’un riu. Facis foc a la colombiana.

2 Els imports de paga-i-senyal en el gremi immobiliar­i. Renaixemen­t.

3 No pas religiós. Al capdamunt de la península ibèrica. El triftong de la tercera edat. Ara fem l’article.

4 Libel sense vocalitzar. Doni un bany d’àcid als teixits per fer-los adquirir cracant. Els més tímids del ramat. 5 Europea de l’Est vagament volcànica. Proveït de bones natges. Iode. 6 A les portes de Girona acaba l’epíleg. De l’àpex. Agradem.

7 Moviment defensiu del rei que s’acull a la protecció del sant més amant d’Elvis. La seva dona és bella i esvelta, una sílfide. Preu de venda.

8 Conec la seva posició a la brúixola. Població urbana. Conducte natural.

9 Que, per la seva forma, sembla un ou. Individu d’una colònia de biozous. 10 Mitges pizzes. Sotmet els draps a l’acció remullador­a del dipòsit d’una adoberia. Mostrava un bon vestit. 11 En un cert sentit, la part davantera del vaixell. Fatigats. Redifusió a Twitter. 12 Pi petit. Calderer.

13 Radicals orgànics RCO. Pineda. Est. 14 Fatiga. Arbustos.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain