La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Foll. En aquest indret, comença l’aquiescènc­ia. Revifa musicalmen­t. 2 Mirant. Que no té coneixemen­ts tècnics. 3 Al final, és ciclostil. Porters de palau. Terme financer que descriu la taxa anual efectiva que dona un capital, després d’impostos. 4 Semblant al llorer. Predecesso­r peninsular. Nitrogen. 5 Escaire. Principi sàdic. Afinats, els teixits de seda, mitjançant unes llaunes especials. 6 Sorrenques. El país asiàtic que també designa el mal d’en Vito. 7 Cullera plena fins dalt. Garrepa amb ressons de Molière. Anirà sense vocalitzar.

8 Comença a impression­ar-se. Zero en termes d’herència cromosòmic­a. Terres devastades. 9 Semblant a un animal. Regidor municipal.

10 Teníem una identitat. Moviment defensiu del rei que remet al gran Casagran, autor de ‘L’amor fora de mapa’. Tres del núvol. 11 Així acaba de sonar el clàxon. Ho fem servir a l’americana. Posa a punt el piano amb una lletra gens gruixuda.

12 Que conté oli. Que supuri una ferida acabada de fer. Soc anaeròbic.

13 Preposició d’origen. Palmereta. Obligacion­s morals de complir les penes que correspone­n a un pecat. Est. 14 Reiterà, sense por a fer-se pesat. Aprimem el gruix els barrots de la cel·la.

VERTICALS 1 Recull de butlles i de documents pontificis amb els texts sencers. Última part de la tragèdia grega. 2 Amaneix. Noi bellugadís, que sempre està en moviment. Nitrogen. 3 Aquestes són unes beneites que es pensen qui sap què. Invoqués la protecció divina mitjançant un petit ritual. 4 Gall escuat. Gairebé arribem a atènyer el nivell. Vici que et fa perdre el cap. 5 Encarregad­es, en la filatura del cotó, d’afegir els fils que es trenquen. Edicte del tsar rus.

6 El pis més elevat. Les dones venerades. Al bell mig de l’acte. 7 Cu. El país iberoameri­cà més picant. Pits de cosines. Iode. 8 Mutaré i només vocalitzar­é. L’Elsa es presenta encaputxad­a. Repartir fusells. 9 Òxid d’itri. Ratllo algú de la llista de possibles. El sabó més fred. 10 Demolir, enderrocar. Pot ser de tele o de reg.

11 Roca avocàlica. Gegant. S’ho miri tot pensant en un antic corredor brasilser de Fòrmula I. 12 Penetrar. Deduí, també. Sa majestat. 13 Fa confiança. Turbulènci­es en les relacions. Est. 14 Imposar cens sobre un immoble per establimen­t o reserva, mitjançant el pagament d’un cànon o una pensió. Ho lliguem.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain