La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Caragols. Criatures que senten una afecció exagerada pels animals. 2 Amaneix amb sal, oli i vinagre. Acabà fent servir només la vocal i. Acaba com comença. 3 Principi d’independèn­cia. Corrua. El signe de les equacions. 4 Les respiracio­ns que es fan amb la boca tancada. Etapa d’un procés. Ho conec, i és entre el sud i l’est de la brúixola. 5 Decapitat per fatu. Verdums envoltats de sorra. T’instal·les entre el brancatge. 6 Cobreixen. Ajuntaria. Sofre. 7 El punt de màxim plaer sexual. Cerimònies de purificar. Moviment de palindromi­stes indonesis. 8 Radical derivat de l’età. Deu quilos de roba. Profundita­t insondable que mena a l’abisme.

9 Forma un monticle al voltant del tronc. Sorrin. 10 La part davantera de l’avió. L’ocell més present a les obres públiques. Rememorat amb passió. 11 Poder sobrenatur­al que agita l’amiga. La via inhalatòri­a natural. Raresa d’ateu. 12 As. Arbres amb moltes branques silenciose­s. Tres d’en Dylan. Una que cinquantej­a.

13 Company de replà. Governant antic

molt acostumat a posar-se de perfil. Principi etimològic. 14 Reposo el cul i la inversió cessa. Guarnides amb la garlanda més venerada a Tortosa.

VERTICALS 1 Qualitat de pròxim. Estimava. 2 No pas apresa, sinó que li ve de sèrie. Tàvec que no era sinó estava. El mallorquí. 3 La part posterior del bosc. Proveïm d’allò que ens manca quan perdem el matalàs Pikolín. El color menys llampant, tot i la importànci­a cromàtica que té aplicat a una certa matèria. 4 Assistirà a missa. Pa beneït que en les esglésies de ritus orientals és distribuït al final de la celebració eucarístic­a o durant les vespres. Est. 5 Sorres feldespàti­ques argiloses que resulten de la descomposi­ció del granit. Eina de pagès amb mànec. 6 Taula sobre la qual es desenvolup­a un procés electoral. Fa fora el botó. La part central de qualsevol fuga. 7 Al final, ho acabem d’analitzar. Floto a la Selva, entre experts en taps. Més que vell. 8 Ens cal per respirar. Preparava l’instrument perquè no sonés dissonant. Debanador que serveix per fer troques. 9 Al capdavant de l’oficina. Acollires els desvalguts. Con anaeròbic. 10 Facis confiança. Ros no oxigenat. Fugit del paradís tot seguint les indicacion­s de la mestressa. 11 Plantació de sucre. Poltre que té de quinze a divuit mesos. As.

12 Sentim el caliu malgrat l’absència del quisso. Relatiu a un peu poètic que sembla voler escriure la i amb e. Deessa invertida. 13 Est. El més ruc de la base. Pineda. Infusió a l’alfabet.

14 Alegressis les carns. Tallis arbres d’un bosc.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain