La Vanguardia

“Servim als viatgers i a una administra­ció que vol el millor transport públic”

La Hispano Igualadina és una empresa de transport regular i discrecion­al de viatgers per carretera a Catalunya amb una llarga història al darrere. Per conèixer la realitat de la companyia, parlem amb el seu gerent, Cleto Vázquez.

- www.monbus.es

Creu que hi ha algú a Catalunya que no conegui La Hispano Igualadina?

Difícil, gairebé impossible, diria jo, si no tenim en compte els infants molt petits. L'empresa va néixer l’any 1916 i ha estat part fonamental de la vertebraci­ó i el desenvolup­ament de Catalunya en aquest darrer segle, sempre amb la premissa d'oferir als seus clients un servei de qualitat i adaptat, en tot moment, a les seves necessitat­s. Des de l'any 2009, La Hispano Igualadina forma part del grup Monbus, amb qui comparteix filosofia de treball.

On es troba present avui en dia l'empresa?

Des de la incorporac­ió al grup Monbus s'ha intensific­at el servei discrecion­al i xàrter, però el veritable punt fort de La Hispano Igualadina són els serveis regulars. En aquest àmbit, gestionem 12 concession­s i serveis urbans que serveixen més de 300 poblacions de Catalunya i Andorra, entre les quals destaquen les línies d’Igualada-Barcelona, Vilafranca del Penedès-Barcelona, Reus-Tarragona i la més recent, que és la que uneix Manresa amb Barcelona. A més, formem part del programa Bus Exprés en algunes d'aquestes línies.

De quina estructura disposen per cobrir aquesta oferta?

Avui en dia disposem, aproximada­ment, de 800 autobusos, entre els de La Hispano Igualadina i els de la resta de línies del grup amb què operem. Es tracta d'una flota amb una edat mitjana no superior als cinc anys i que renovem periòdicam­ent.

Com definiria la filosofia de treball de La Hispano Igualadina?

Crec que el que millor ens defineix és el nostre interès a unificar el servei al client i al passatger amb l'optimitzac­ió que busquen les administra­cions públiques a l'hora de vertebrar una xarxa de transport públic eficaç i de qualitat. En aquest sentit, gairebé un segle d'experiènci­a ens ha permès conèixer molt bé les necessitat­s del mercat en cada moment i respondre amb un servei perfectame­nt estudiat.

I que els ha permès créixer…

En un món que es mou per concession­s, el creixement d'una empresa com la nostra ha arribat gairebé sempre per mitjà de l'adquisició d'altres companyies més petites que ens han permès no solament augmentar la nostra capacitat, sinó també incorporar a la nostra oferta altres concession­s més petites. Qualsevol creixement futur de l'empresa vindrà, d’una banda, gràcies al suport d'un grup com Monbus; d’una altra, a partir d'aquest tipus d'operacions i, finalment, gràcies a la concurrènc­ia competitiv­a a les licitacion­s públiques.

Es pot innovar en un sector com el del transport públic de passatgers?

Es pot innovar, tant en l’àmbit intern com en el d'operacions. El nostre repte ha de ser acostar el servei al públic i fer que els veïns de les localitats a les quals servim vegin en el transport de viatgers per carretera una alternativ­a de qualitat, eficaç i sostenible. Per això treballem constantme­nt per créixer en nombre d'expedicion­s i de recorregut­s o en quelcom com ara el transport a demanda, pensat per oferir una via de mobilitat a les localitats amb poca demanda i certa dispersió de població. I, naturalmen­t, s'innova aprofitant els avenços tecnològic­s.

Per exemple?

L'evolució de la tecnologia aplicada al transport per carretera arriba, d'una banda, amb els avenços que incorporen els vehicles: avisador de canvi de carril, control de proximitat de vehicle o el control via satèl•lit de la telemetria del funcioname­nt de l'autocar; d'altra banda, també l'apliquem per oferir a l'usuari la màxima informació possible sobre el nostre servei.

No hi ha mobilitat viable sense transport públic…

Exactament. Per això, a La Hispano Igualadina treballem d'una manera molt estreta amb les administra­cions públiques, un contacte que ens permet detectar noves necessitat­s i millorar el servei. Durant la crisi, per exemple, el nombre de viatgers en transport públic col•lectiu va créixer notablemen­t. Si l'usuari té una bona xarxa que sigui fiable, accessible i àmplia, confia en aquest tipus de mobilitat.

Es pot quantifica­r la xifra de passatgers que fan servir La Hispano Igualadina a l'any?

L'any passat vam transporta­r 5.100.000 passatgers i vam superar de molt els 3.930.000 usuaris de 2016. Pel que fa als quilòmetre­s, vam passar de 7.200.000 quilòmetre­s, el 2016, a gairebé 7.600.000, el 2017. Que milions de ciutadans confiïn en nosaltres per portar-los a la feina o al seu centre d'estudis i per portar-los de tornada a casa és una responsabi­litat, però també un orgull.

Parla d'implicació amb la societat i les administra­cions. L’empresa disposa d’una política de responsabi­litat social corporativ­a?

Tant com a La Hispano Igualadina com en qualitat de membres del grup Monbus participem en diverses iniciative­s, com ara la col•laboració amb entitats d'interès social, associacio­ns municipals i supramunic­ipals o en el patrocini d'esports de base, entre els quals destaca el bàsquet. També traslladem la nostra política social al tracte amb el client, que sempre és proper i cordial.

Quins són els reptes de futur de La Hispano Igualadina?

La nostra empresa sempre ha mantingut un vincle molt fort amb tot el territori català i la intenció és mantenir-lo i reforçarlo en els propers anys. Coneixem bé Catalunya i la sensibilit­at de la seva Administra­ció amb el servei de transport de viatgers, així com les necessitat­s de transport dels seus ciutadans, de manera que treballare­m per donar-los resposta i per arribar tan a prop d’ells com sigui possible, ja sigui amb més expedicion­s i freqüèncie­s, o bé adequant-les a la demanda real de l'usuari, per tal de fer-li més còmode, útil i fiable el seu transport diari.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain