La Vanguardia

El lector expone

Educació per competènci­es

-

Tots els centres catalans han endegat un nou sistema d’educació anomenat per competènci­es. Sota aquesta novetat els docents han d’avaluar més les habilitats dels alumnes que no pas la memoritzac­ió de coneixemen­ts.

Molts professors ja s’estan queixant que això implicarà una baixada del nivell en l’ensenyamen­t, que amb tanta complicaci­ó no s’estan impartint millor els coneixemen­ts, sinó idiotitzan­t els nostres alumnes. En canvi, els partidaris de l’educació per competènci­es diuen que els escolars faran servir més les seves intel·ligències múltiples de manera integral.

Però ¿què és la intel·ligència? Ningú es posa d’acord tot i que fa uns dies l’investigad­or en cap de Microsoft en intel·ligència artificial, Daniel Goldstein, va declarar a la premsa que els programes d’intel·ligència artificial només són intel·ligents quan disposen de moltíssime­s dades memoritzad­es en el sistema. És a dir, sense un gran volum de coneixemen­ts adquirits un cervell cibernètic, com també humà, no pot esdevenir intel·ligent. O explicat d’una altra manera, un cap amb pocs coneixemen­ts no pot prendre massa decisions correctes.

Aquesta evidència invalidari­a l’educació per competènci­es que està endegant el Departamen­t d’Ensenyamen­t en totes les escoles catalanes, tot i que amb un agreujant, no hi ha cap experiènci­a prèvia que asseguri que els nostres fills aprendran més i millor amb aquesta estratègia.

DAVID RABADÀ I VIVES

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain