La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pot ser jove o d’animació. Reconeguda en la seva infinita capacitat per complicar la vida de la gent. 2 Res no és. Any no natural. Estar plenament operativa, una llei. Mitja desena de triomfador­s. 3 Us hi amotlleu sense amollar-vos. Xuclaré amb el desfici d’un nadó assedegat. 4 Partícula negativa per antonomàsi­a. Sistema subjacent de relació entre idees. Llengua peninsular que encara presenta moltes incògnites. 5 El punt més alt. Nom genèric dels àcids que tenen àtoms d’oxigen a la seva molècula. Al capdavant de qualsevol tren. 6 Plana. Que no deixa passar ni un bri de llum. Ho opïi fins que es quedi sense oxigen. 7 Volem el cap de la Liliana. Estació de servei al bell mig del desert. Flaire. 8 Cabrits d’un any complet. Ho oferiria de franc. En un tres i no res. 9 El cor de la perla. Superfície que serveix de suport expositiu. Tres de Gualba. 10 Dissiparà. Carta endevinatò­ria, que dibuixa les projeccion­s de futur. 11 Símbol del sofre. Reunió de fidels per celebrar l’eucaristia i aprendre’n la sintaxi. Ensinistro algú per a la feina. 12 Infusió de les cinc.

Subornada. Costums. 13 Estimo. Minva de les forces que comporta grans dificultat­s per a l’esforç. Els esperats finals dels combats. 14 Expressió sorollosa de lleó. El greix de l’ensaïmada. La dona de l’oncle.

VERTICALS 1 Metall reduït a partícules esfèriques. Tenir una posició que sembla la d’una estrella. 2 Res no és. Aquestes són unisexuals. El cosí de l’estruç que sovint l’emula. 3 Acabar abstemi. Senyors anglesos. Volem el cap de l’ogre. 4 Quantitats que dupliquen les altres. Porteu un vestit amb orgull. Iode. 5 Al final, me n’afarto. American On Line, una de les primeres xarxes digitals del segle passat. No pas après.

6 Dallo les espigues molt col·locat. Planters proveïts de pals perquè s’enfilin les branques. 7 La més vibrant de l’alfabet. Dolors que escapcen els guixos. Evacuats amb facilitat. 8 L’Eva quan torna, tota escuada. Ben entesa i assumida. El motor generador de qualsevol projecte.

9 Bolet de femer que tal vegada apareix en un d’aquells indrets tan olorosos anomenats pipicans. En Rafa quan perd el cap. Animal mansoi. 10 Sugus desembolic­at. Aquesta és de la natura de l’icor. En principi, resulta inimaginab­le. 11 Gens extraverti­t. El pronom feble que predomina a la Xina. Amant de les relacions triangular­s simultànie­s, sobretot a la francesa. 12 Musulmà de primera instància. Afeccions de gota com les que adoloreixe­n els dits grossos dels peus. En un tres i no res. 13 Puny d’espasa. Vida de monjo. Repassi les vinyes veremades per aprofitar els bagots. 14 Cobrí el porc, la truja. Persona obtusa, espessa, toixa.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain