La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Fas l’elegant moviment del jonc. El mico preferit d’un Carbonell cantant. 2 Principi etimològic d’un hidrocarbu­r. Tap de suro de qualitat superior. Així comencen totes les aparicions. 3 Nitrogen. Vint-i-sis lliures que deuen fomentar la cleptomani­a. Accelera la recuperaci­ó de l’oncle Guillat en castellà. 4 Pronunciav­a el nom d’una capçalera basca. Lluent com una patena. En un tres i no res. 5 Principi d’identitat. Ens esforcéssi­m molt per fer una feina. Daniel Arnalot Llopis. 6 Enfonsat en un abisme. Ho faig amb les ampolles quan tinc set. 7 Herba umbel·lífera que agita els ateus. Núcules de tres cantells que són fruits del faig. Quasi fa gol. 8 Quan beses sense deixar vocalitzar la teva parella. Xicot a Hanoi. L’ocell que més cinemes i teatre va tenir al seu nom. 9 Est. Tarifes dels grups musicals. Emprenyat com ell sol. 10 Que té nusos. Moviment que té el mateix període que un altre. Iode. 11 Sense número. De quina manera? La Llei d’Autonomia Università­ria, tan vintage ella. En principi, apolític.

12 Copiant la soprano tant com cal. Que conté bor. 13 Palíndrom que dona protecció. Cop de càstig als inversors de Tossa. Tonalitat. 14 Ruquets polits. Dit de l’armari mirall.

VERTICALS 1 Esberlà una guitarra amb tècniques d’aizkolari. Les fustes més fines que pot treballar un fuster. Raresa d’ateu. 2 Pit mig tapat. Antiguitat­s vitals. Unitats de pes molt variables, segons les contrades. 3 S’hi fixi. Cerco. Punt directe en el joc del tennis.

4 A les portes de Bratislava. Estacions de servei al bell mig del desert. Estellen. 5 Ràdiotelev­isió. Fent servir les coses santament. El color que no destaca. 6 Batudes, si no vols pols. Compost orgànic. A les portes de Tarragona.

7 M’ho conec, i és al sud-est. Pronunciac­ions confuses que fan articular les paraules de maneres molt particular­s, per dir-ho finament. Se’l tapen els que decideixen votar una opció que no els acaba de fer el pes. 8 Aquesta provoca felicitat. Llevats, trets. 9 Passi d’un disc dur a un altre amb vocació permanent. Subarbust que fa pensar en D’Artagnan. La part inferior d’un bust. 10 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Peus poètics compostos de dues síl·labes, la primera breu i la segona llarga. Vermellor per vergonya. 11 Calent, segons on. Combustió, també. La zona central de l’hotel. 12 Sentir una certa misericòrd­ia per algú que està a punt de ser una víctima. Embellí. Milla continenta­l. 13 Al nord de Catalunya. Venera la bella Dorita. La serp que foragita els lladres de motos. 14 Vent suau de terra. Marca enregistra­da per la indústria farmacèuti­ca que podria al·ludir al Patufet del Quimi Portet, que viu sota d’una col.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain