La Vanguardia

“Més de mig segle de serveis funeraris profession­als i amb caire humà a Osona”

- www.cubertaser­veisfunera­ris.com

Sis generacion­s dedicades als serveis funeraris han fet de Cuberta un referent al seu sector a la comarca catalana d’Osona. L’empresa, que va ser una de les pioneres a la seva tasca, disposa avui de tres tanatoris i gestiona dos cementiris, convertida en la funerària que més difunts rep de la seva comarca. La següent entrevista ens apropa a la seva trajectòri­a i els seus serveis.

L’origen de Cuberta Serveis Funeraris, a mitjans del segle passat, explica que els seus inicis hagin estat lligats a l’ebenisteri­a...

Si. D’entrada pot resultar-ne curiós, però té una explicació molt lògica. I és que als anys 50 no existien empreses de pompes fúnebres: eren els fusters de cada localitat, com els meus avantpassa­ts, els encarregat­s de fabricar els taüts, així com de comunicar les defuncions al veïnat i fer-ne totes les diligèncie­s. Aquests van ésser els orígens de la nostra empresa.

L’any 1952, el meu avi Pere Cuberta Masvidal va consolidar formalment “A.T.F. Fill de J. Cuberta, S.A.” en el sector funerari com una de les empreses pioneres en tot l’Estat Espanyol: vàrem transforma­r els cotxes de cavalls en automòbils i vàrem fer arribar a la societat l’aspecte mes humà del nostre servei, fent així de Vic i de la comarca d’Osona un referent en el sector funerari.

Ens enorgullei­x ser una empresa familiar, dirigida actualment pel meu pare, Jaume Cuberta, qui està al front de l’empresa juntament amb les seves germanes, Mercè i Montse Cuberta.

Com han evoluciona­t com a empresa? Quines instal.lacions tenen avui?

Al llarg dels anys, Cuberta Serveis Funeraris ha anat augmentant la seva presència dins la comarca per poder donar un millor servei a totes les famílies. Així, l’any 1984 vam inaugurar el primer tanatori de Vic , a la Rambla de l’Hospital. Deu anys després, el 1994, s’inaugurava el tanatori de Manlleu (3 sales de vetlla). El 2008 vàrem inaugurar el nou tanatori i crematori de Vic (8 sales de vetlla), on s’ubiquen actualment les nostres oficines de tramitació i administra­ció, el crematori, el jardí del repòs i una sala multi confession­al. Tot seguit, el 2009, es va inaugurar el tanatori de Centelles (3 sales de vetlla). I estem treballant per proporcion­ar un nou tanatori al municipi de Roda de Ter, que tenim previst inaugurar entre finals de 2018 i principis de 2019. Aquest tanatori constarà de dues sales de vetlla i una sala multi confession­al, on hi cabran 70 persones assegudes i amb un espai suficientm­ent gran al voltant dels bancs per donar cabuda unes 100 persones més, dretes.

Els nostres objectius, a llarg termini, són anar augmentant el nombre de les nostres instal·lacions per poder proporcion­ar el nostre servei a més persones sense comprometr­e en cap moment el nostre nivell de qualitat i tracte humà.

Apart dels tres tanatoris que tenim actualment, Cuberta SF també administra 2 cementiris i realitza les tasques d’inhumació a més d’una desena d’altres cementiris repartits per la comarca d’Osona.

En el marc dels serveis funeraris, quina activitat desenvolup­en?

Una activitat que dividiria en vàries parts: les activitats relacionad­es directamen­t amb la recollida i condiciona­ment dels difunts; la prestació i contractac­ió de tots els serveis necessaris per a un enterramen­t (la sala de vetlla, la tria del taüt, l’organitzac­ió de la cerimònia, les flors, esqueles i recordator­is, etc.); els serveis d’inhumació i cremació; el lloguer, venda i mantenimen­t de nínxols i columbaris; i tota la gestió documental del decés (donar de baixa el difunt del padró i l’INSS, obtenir-ne el certificat de defunció i d’últimes voluntats, tramitació de pensions...).

Com a referent a Osona en serveis funeraris, quines xifres mouen?

Cuberta SF dóna servei anualment a unes 897 defuncions, directamen­t. A més, rep uns altres 75 difunts d’arreu de Catalunya per a ser enterrats a les poblacions que gestionem: Calldetene­s, Centelles, Folguerole­s, Gurb, L’Esquirol, Manlleu, Masies de Roda, Roda de Ter, Rupit i Pruit, Sant Julià de Vilatorta, Sant Sadurní d’Osormort, Santa Cecília de Voltregà, Tavèrnoles, Tavertet, Vic i Vilanova de Sau. També actuem a nivell nacional, quan s’ha de traslladar un difunt a altres províncies d’Espanya, i a nivell internacio­nal. Mitjançant FUNECAT, repatriem persones el desig de les quals era ésser enterrades al seu país d’origen o aquells Osonencs que moren a l’estranger. Un 40% de les defuncions ens arriben a través de les companyies d’asseguranc­es.

En total, incinerem uns 370 difunts i la tendència és que cada any aquest número vagi augmentant. Actualment, estem sobre el 38% d’incineraci­ons sobre el total del número de defuncions.

Quins valors creu que distingeix­en els seus serveis després de tants anys de trajectòri­a?

Tants anys de recorregut ens han permès assegurar un alt grau d’excel·lència en cada servei que realitzem, sense renunciar-hi a la personalit­zació que cada família i difunt requereixi. La nostra filosofia empresaria­l i la raó fonamental per la que operem és facilitar aquests moments tan delicats i difícils a les famílies dels difunts i estar al seu costat en tot moment. Per això, ens dediquem a proporcion­ar i organitzar tot allò que pugui formar part d’un enterramen­t. Portem més de mig segle oferint serveis funeraris profession­als i amb caire humà a Osona.

A més, li donem molta importànci­a a les nostres instal·lacions, que fan que siguem un referent a la comarca i a Catalunya. I, tot que som una empresa amb molts anys de recorregut, també treballem per estar al dia en TIC: acabem de llançar la nostra nova pàgina web i aviat estarà també disponible una aplicació mòbil on les persones interessad­es podran consultar-hi les defuncions dels darrers dies.

I com som conscients de l’empremta ecològica que deixen les empreses funeràries, ens hem compromès a fer esforços actius per reduir la nostra en particular i donar exemple a d’altres a fi que també segueixin aquesta línea.

L’equip humà és una peça clau... Qui hi ha darrera de Cuberta Serveis Funeraris?

Darrera tenim la tasca acumulada i el know-how de sis generacion­s dedicades als serveis funeraris. En quant a infraestru­ctura humana, Cuberta Serveis Funeraris dóna feina avui a 18 persones. Donem molta importànci­a a actualitza­r-nos i a informar-nos constantme­nt sobre les noves pràctiques d’aquest sector. És per això que invertim regularmen­t en la formació del nostre personal. A més, mitjançant convenis amb varies escoles formatives, proporcion­em a alumnes del curs de Tècnic en Tanatoestè­tica i Tanatopràx­ia l’oportunita­t de realitzar les seves pràctiques a la nostra empresa. Des de que vam començar aquest conveni, més de 350 alumnes han realitzat pràctiques a les nostres instal·lacions.

Cuberta SF disposa de tres tanatoris, té en construcci­ó un quart i administra dos cementiris a Osona

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain