La Vanguardia

La revetlla

-

Saltar la foguera el capvespre de Sant Joan diuen que porta sort. Jo d’adolescent tenia el costum de fer-ho. El repte consistia a saltar el foc amb les flames encara un xic altes tres cops d’anada i tres de tornada. Qui ho aconseguia estava protegit contra tota mena de malalties, ja que el foc, durant el període que va de Sant Joan a Sant Pere, hom deia que tenia propietats profilàcti­ques.

L’última vegada que vaig saltar la foguera de Sant Joan va ser en una revetlla amb els amics quan els meus fills eren petits. Aquell vespre vaig voler explicar a la quitxalla el vell ritual per a ells desconegut, i els vaig esperonar a saltar la foguera, animant-los amb el que diu el refranyer : “El foc de Sant Joan s’ha de saltar per davant”.

Com que aquella canalla poruga no gosava saltar, em vaig decidir a fer-ho jo, primer d’anada, com en temps passats, i al fer el salt de tornada, just quan volava per damunt les flames, em vaig estavellar amb un company de revetlla, que, com jo, s’havia decidit a rememorar jocs ancestrals.

Està clar que aquell foc de Sant Joan no tenia propietats terapèutiq­ues, perquè per la revetlla de l’any següent el meu turmell encara se’n recordava. Bona revetlla. I compte a prendre mal. XAVIER ARTISÓ I AGUADO Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain