La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10131

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Qualitat dels compostos que tenen la mateixa fórmula empírica però algunes propietats diferents a causa de l’estructura molecular. Xumar d’un artefacte que treu fum. 2 Blanc i gèlid. Endreçada.

3 Cranc tot escuat en una escletxa del tronc. El que fa vi. Lliguis en pilota picada. 4 Aquests viuen de la prostituci­ó. Parts de les esglésies que sobresurte­n per la part posterior i que contenen altars. El primer de tots, el número que tots els competidor­s busquen. 5 Camí d’embriac. Gaudí del meló. El cos del saure. 6 Cent i mil o com perdre el zero. Estat etílic. Volem el cap del general. 7 Escaire. Habitual. Determinem les mesures d’un objecte.

8 Principi d’acritud. L’escandinau que fa l’orni. Els que no són ni nosaltres ni vosaltres. 9 Els peixos més perseguits pels jutges censurador­s. Guareixes. Casada i abandonada per l’as. 10 A veure si hidrata el bestiar que té al seu càrrec. Emprenyat a la irlandesa. Iridi.

11 Peruà de primera instància. La beguda preferida del pirata informàtic. Ho afina de la punta perquè pugui

untar foie. 12 Comença a il·luminarho. Tracte excessiu. El tipus de relació més íntima que es pot tenir amb algú. Gros i bru. 13 Ho clissa fonèticame­nt. Y. Feu la feina de la Balenguera mentre us expliquen detalls del cas Filesa.

14 Debanat per fer troques. Himne triomfal poètic, cant de victòria.

VERTICALS 1 La localitat mallorquin­a més precolombi­na. Així fa la vista l’aigua, diuen els que no beuen vi. Pilota fiscal. 2 Anem aprimant els barrots a la manera dels de casa. Organitzac­ions tribals dels amazics i dels beduïns.

3 Esfèrics i deformats. Esgarrapen. Crit d’elevació. 4 Aquestes són molt fàcils de manejar. Introdueix el melindro al cafè amb llet perquè se n’amari. Iode.

5 Principi etimològic. Interdicci­ons basades en prejudicis en grau summe. Fúria canina. 6 Res no és. Parella de nazis. S’expressa com una granota. Unió de treballado­rs transporti­stes.

7 Ho ideï gastant-se’n cinc-cents. Feu una teranyina. Resaré tot mormolant, sense vocalitzar. 8 Hi posaré manetes. Educo en Fred. Al bell mig dels dies.

9 Puja a l’escenari per primera vegada. Devastats com els camps que no tenen conreus. Fòsfor. 10 Na Cruz. La germana més unida. Principi d’eficiència.

11 Caràcter irascible de volcanòleg. No és pas una qüestió d’estil. Hi apliquin impostos. 12 Aturada parcial. Diccionari de la Llengua Catalana. Gat o tigre. 13 En principi, adinerat. Us fatiguéssi­u. És quan bec que perdo el cap. 14 Ens afaitem qualsevol part del cos. Tregui immundície­s del fons d’un riu i, de sobte, hi trobi un drac de dibuixos animats.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain