La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10152

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Els catalans trobem que la nova és als antípodes. Dit del vegetal polígam que que presenta en individus distints flors masculines, flors femenines i flors hermafrodi­tes. 2 Eludeixi. Begudes. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit.

3 Passar d’un estat sòlid a un de més fluid. Al bell mig del mur. Posen el morrió a un animal. 4 L’esperat final del combat. Dita que diu el contrari del que vol dir. Associació de boters torracollo­ns. 5 Mengi les costelles clavant queixalada a l’os. Agitem la dot. Valori. 6 Còpula. Ho feu servir a l’Alt Urgell. Deformen l’esfèrica i tothom els aplaudeix. 7 Abella que torna d’Anglaterra. Préstec abusiu. La part inferior del bust. 8 Ho fem servir. Principi actiu. Pedres. Res no és. 9 Ens ho empescàvem. La gata més inquietant. 10 Gota que no mulla. El seu pas remet als legionaris. Pels retallats. 11 Doble obstacle a la francofoni­a. La vila d’Èibar ho és. En un cert sentit, la mare del vedell.

12 Emigració forçosa per raons polítiques. Aquest animalot té unes potes d’aquelles que et deixen sense paraules. Volem el cap del diplodocus.

13 Estàvem en números vermells. Mofa, escarn. 14 Dit d’una substància que presenta les mateixes propietats físiques que una altra, en totes direccions. Humides de tan treballar.

VERTICALS 1 Us esforçaríe­u molt perquè tothom acomplís els seus deures. Possessió immoble situada al camp on predicar surt molt bé de preu.

2 Eludeixo el mal de corea. Mates el bestiar. 3 Comença a liquidar. Denominaci­ó vulgar del cicloheptà, sense cap relació amb el Pallars Sobirà. En un cert sentit, relatiu als moltons.

4 Deixats per morts a la xarxa. Monument construït amb pedres grans.

5 Us instal·laríeu entre el brancatge. Traginer que crida arri arri tatanet.

6 Puny d’espasa. Una grega al carro. Ho fèiem servir. Molibdè. 7 Mamem sense ajuntar mai els llavis. Cant que foragita el gos. Puces sense extremisme­s. És quan bec que perdo el cap. Fòsfor. 8 Vacuïtat. Ètica. 9 Al capdavant de qualsevol tren i de qualsevol tramvia. Preparar els ous per a la seva vida gallinàcia. Que té el nas curt i aplanat. 10 A la vora del riu i amb pedigrí poètic. Perfum que mena a la capital de l’imperi. Just al mig d’un procés fraudulent. 11 Institut espacial d’opinió. Sobre que oculta la identitat d’un aspirant a premi literari. Remeno els troncs del foc. 12 Faré incisions. Escandinau que es fa l’orni. Cues d’àrabs. 13 Iode. Fustes fines. Amant de la propietat aliena. 14 Entoni melodies feliçment. Desviïs.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain