La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10153

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1

El mataria a la manera de la civilitzac­ió occidental. De sol a sol. 2 Superior eclesiàsti­c, tal com l’etimologia del seu nom indica. Àcid valeriànic. 3 Còpula. Forma que s’assembla a la d’una lira. Sacerdot antic que feia els sues pronòstics de futur observant el vol dels ocells.

4 Núria Ferrer Salmeron. Apèndix filamentós d’una espora. Ho empra a l’americana. 5 Ara fem l’article. Residència de la tercera edat. Talli les gònades al capità. En un tres i no res.

6 Bot proper a Girona. D’aquesta manera. Li sap greu haver perdut mitja arrecada. 7 Mesureu un terreny amb una cadena d’agrimensor. Càstig que provoca laments. 8 Agitadamen­t ras. Provoquem ois i basques amb tant de moviment. De tan alt no hi surt tot.

9 Centúria. Agitació al mític FBI. Ajusteu el cos d’un vestit amb vetes ben tibades. 10 Dipòsits d’informació. Relativa a les muses. Sofre. 11 Portada dialèctica. Del dret t’adorm i del revés et lliga. Cants funerals romans, de pregària per un difunt. 12 Estimeu. XXXd ex o cola ta. Nota escapçada.

13 Daniel Pérez Rabell. Li clavaven una bona allisada. Ajuntar. 14 Carregades d’aigua, xopes. Panera plana de forma ovalada.

VERTICALS

1 Dius la teva. Cobrada abusivamen­t. 2 Contra-rellotge. Els favors més perversos. Hi irrompi i ho trenqui. 3 Rasos, ennuvolats, rogencs. Pinàcia de fusta forta i duradora, molt apreciada pel mag Lari. Extens terreny de sorra cobert per dunes. 4 Ho comparteix­en, a la pelvis, na Pili amb els cantants del playback Milli Vanilli. Associació de tennistes daltònics. Feu confiança i hi dipositeu els vostres estalvis. El primer de tots. 5 Estranyes. Col·lector de líquids domèstic, conegut per la seva llei. En Robert no es pot treure aquesta grega del cap. 6 Filla del país de la bota. Palíndroms en guerra, sovint incruenta i plaent, des que el món és món. 7 As. Dàlia daliniana per antonomàsi­a. Li clavaren una pallissa i el deixaren la mar de bé. 8 Així comencen tots els vaticinis. Mallorquí d’origen semita. Al final, ho canvïis.

9 Boa decapitada. Cua de parameci. Practica un balanceig propi dels nens a les places. 10 La vista del que veu aigua. Camines com un colom. A les portes de Dinamarca. 11 El posseeixes. S’hi asseguin al damunt per deixar-lo ben planxat. Al mig de totes dues. 12 Donaven raons a favor o en contra d’alguna opinió. Peces de terra conreables d’extensió variable. 13 Espavilats. Diner. Moral. 14 Llibertari. S’hi entestarà, tossut com una mula.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain