La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10158

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Companyes dels fils que lliguen. Li digui el nom del porc.

2 Basc. Les europees nòrdiques que trobareu sempre entre empordanes­es. 3 Roig sense cor, oi que no? Que protegeixe­n i t’emparen. Lluís Flores Oromí. 4 Lil·liputenca reiterativ­a. Ben mantinguda. Esciare. 5 Còpula. Proveït de braços com un molí. S’instal·la entre els arbres, amb tendes canadenque­s. 6 Mira pel forat del pany amb posat de Mata-Hari. Llumyà. Realitat virtual. 7 Presonera. Pregueu per tornar a la catedral. S’associa amb els constructo­rs de l’aeroport Queen Alia d’Amman.

8 Poden ser humans, civils o simplement designar uns ciutadans que romanen dempeus. Boscos (o illes a L’Estartit). 9 Gos a l’alfabet. Claríssim i monovocàli­c. Estranyes i poc espesses. 10 Residència de la tercera part on invertiria la dona de Home Simpson. Banquet. El temible simun quan bufa sense cap ni peus. 11 Iode. S’assocïin amb algú. L’examen més temut. La més vibrant de l’alfabet.

12 Tram de carretera. Que està ben a punt de succeir. 13 Tipus de connexió entre aparells diversos. Fanguet entre la fullaraca. El cereal d’en Jordi. 14 Parlat de tu. Reparteixe­s regals des d’una perspectiv­a motivadora.

VERTICALS 1 Aparell per a mesurar longituds amb precisió. Cantellut a l’egípcia. 2 La reina de l’hipòdrom. Filtre. En un cert sentit, ho fa servir. 3 Esperats finals dels combats. Camp de naps. Peu bisíl·lab, la primera breu i la segona llarga. 4 Allargamen­t d’una síl·labas breu. Als antípodes d’ençà. Cavall en totes les baralles. 5 El grup musical que es creà en un pantà. Dividí. Pot ser de cases o tropical. 6 Banyega la dona benestant. Cable d’acer que suporta cap a proa la caiguda dels pals. De tan alt no hi surt tot. 7 Mulla perquè no mira. Bescambril­les. Encesa i volcànica, de caracter fort. 8 Ho situi al calendari. Agregat de cristalls que revesteixe­n una cavitat més o menys esfèrica d’una roca. Moviment Comunista del Paleolític. 9 Làdan. Lloc plantat de pomeres que té una certa requesta a Badalona. 10 Guardo totes les cartes adreçadas a en Vanzetti. Garbelli el gra. Est. 11 El cos de les rees. Situada al calendari. En un cert sentit, una dels micos. 12 El reialme de Mahoma. Molt a prop de pasasr una cosa. 13 El responsabl­e de la cuina d’un bon restaurant. Pleguem la faldilla de quadres escocesos perquè quedin ben marcats els secs. Node anaeròbic. 14 Acaba com comença. Abandonis el clos.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain