La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Llistó que s’aplica a una motllura per augmentar-ne el gruix. Plaga. 2 Això, escapçat. Triumvirat­s de corda. Rovell. 3 Centúria. La roba més fina de Badalona. Guixa, també. 4 Així comencen totes les aparicions. Pessebre tridimensi­onal, pre representa­r el naixement. Fòsfor. 5 Ribes gens romàntique­s. Soldat que trepitja molt el carrer. Sensació tàcita de qui no vocalitza.

6 Apaivagar el neguit de la fera. No feu cap cas dels consells que li donaven. 7 Insulto algú per trepitjar-li l’ull de poll. Robem fons públics. Parella de nazis. 8 Bastó que presideix tots els palíndroms. La moneda més efímera de la història europea del segle XX. Separa paraules i planetes. 9 En un tres i no res. Folles. Les begudes dels pirates informàtic­s.

10 Palmereta. Sentiren una forta aversió per algú. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 11 Ensordeix en parella. Núria Fabra Balcells. Animi sense dir ai. En un cert sentit, ho faci servir. 12 Renillaré. Quart compartime­nt de l’estómac dels remugants.

13 Atrevit. Gargall. Al bell mig de totes dues. 14 Aquesta és una mercaderia molt preuada. Mamellams entre atzavares.

VERTICALS 1 Banyegar de manera molt benestant. Triïs. Al capdavant de l’avioneta. 2 El prefix dels divorciste­s. S’encabrita i alça les potes davanteres com a les festes de sant Joan de Ciutadella. Ho farà servir a l’americana. 3 La més esmentada és la del llop, no sense temor. Llombrígol. Retalla les vocalistes. 4 Vibra a l’alfabet. Pot ser consultiu o anatòmic. Passegeu amb els acompanyan­ts de la Blancaneus. 5 Universita­t de Terranova Nova. Unitats de pes molt variables. Ho trobo a molt bon preu i m’animo a comprar-ho. 6 Emprenyade­s de manera capital. Bona fusta. Sofre. 7 Onze romans. Aquest s’enfaristol­a de ràbia tot sovint. Presonera que al final té diarrea. 8 Passi. Estris per a les feines. 9 Ho faré servir a l’americana. La planta herbàcia que més associem al verb obrir. El partit dels cappares de la repressió pel referèndum de l’1-O. 10 Mig centenar. Metres curts. Abaixi les banyes i envesteixi en un concert d’en Martin. 11 Cos esporofíti­c de les plantes superiors constituït per arrel, tija i fulles. Sempre perd el cap. Universita­t de Tortosa i Tarragona.

12 Permisos temporals que els superiors concedeixe­n perquè els seus inferiors puguin absentar-se d’un lloc. Relativa a la musa de l’Antònia. As.

13 Ferit, sense fe. Toquem vores. En un cert sentit, els equins més tossuts.

14 T’integris. Salzes.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain