La Vanguardia

Sí a la Crida Nacional

-

El meu sí s’ha sumat a la Crida Nacional per la República, l’únic camí viable per solucionar el problema que patim els catalans des de fa més de tres cents anys. Felip V no va sancionar les constituci­ons catalanes, tal com va fer amb les valenciane­s, aragoneses i les de les illes, es va limitar a imposar per decret de guerra, el decret de Nova Planta, les lleis de Castella. Hem conviscut durant tres segles sotmesos a Espanya per unes lleis de guerra que anul·len i invaliden internacio­nalment totes les constituci­ons de l’Estat espanyol d’aquests darrers tres segles, incloent l’actual Constituci­ó.

Les nostres constituci­ons mai no varen ser sancionade­s. Tres premisses perquè internacio­nalment se’ns reconegui com un Estat: som un poble en minoria, amb un territori que governem sense poder exercir els nostres drets com a poble i nació. Administre­m aquest territori segons les lleis i constituci­ons d’un Estat a través d’un Estatut que el poble català mai no ha votat, i a més se’ns considera una colònia, amb el que això suposa. Espanya seixanta milions, Catalunya set milions, no cal dir res més.

Només tenim un camí, una solució, comunicar a tots els estats de la Unió i del món occidental que com a minoria sotmesa i maltractad­a per un Estat jacobí i centralitz­ador farem declaració unilateral de la independèn­cia. PERE MANUEL GIRALT PRAT Sant Just Desvern

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain