La Vanguardia

El lector expone

Mossèn Puig, exorcista de Girona

-

A petició del papa Francesc, el bisbe de Girona ha nomenat el rector de Roses com a nou exorcista, figura que feia molts d’anys que no s’havia creat.

De sobte, m’ha vingut a la memòria la cèlebre pel·lícula El exorcista, de l’any 1973, nominada a deu Oscars, en què Max von Sydow feia de mossèn exorcista per tal que el dimoni sortís del cos de la nena, interpreta­da per Linda Blair.

En el cas de l’Església catòlica, caldria distingir l’exorcisme simple i el solemne. El primer té lloc en el sagrament del baptisme, on tot catòlic el pot subministr­ar; en el solemne, cal una autoritzac­ió expressa del bisbe, on caldrà que la persona escollida tingui la formació pertinent.

També està escrit que caldrà tenir ben presents les directrius de l’Església: actuar amb molta prudència, mirar de no confondre la presència d’un ésser-esperit maligne amb la d’una malaltia psíquica o tal vegada un esperit desencarna­t, és a dir, no reencarnat.

L’Església catòlica es basa en els Sants Evangelis: repeticion­s d’ordres d’expulsió i oracions. La simbologia estàtica i dinàmica: la primera, emprant relíquies de sants i crucifixos; la segona, amb la presència de la natura creada per Déu, com l’aigua beneïda, són puntals ben presents en el ritual de l’exorcisme.

El mossèn exorcista és escollit pel bisbe de la diòcesi, quan aquest veu en ell un home de Déu, fort d’esperit, sa, d’una formació teològica i espiritual sòlida, i sobretot que tingui ben present que el poder de treure el diable no ve d’ell, sinó que són uns transmisso­rs de l’Església catòlica. PERE ESPINET I COLL

Anglès

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain