La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10172

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Prismes que associem a l’or. Divises moscovites. 2 Símbol dels segons per antonomàsi­a. Llanci impetuosam­ent una persona contra algú. Renilli. 3 Hi posaré fons. Posant la barca en remull per tal que navegui. 4 S’hi até en desordre. Piquem amb el martellet de jutge. Xifra que es relaciona amb els mots fruita i seca. 5 Menjada. Pregava al taller de la joieria. 6 Aquesta va sempre d’un costat a l’altra sense cap mena de sentit ni objectiu. Atacar surt bé de preu. Armadura verda. 7 Ens cal per respirar. No a l’oasi. Esmolada com un determinat tipus de crisi. Vers a la pagoda. 8 El cor d’en Carles. Preposició d’origen. Aquesta no fa ferum. 9 Tan poc religiosa com la gossa que els soviètics van enviar a l’espai quan competien per arribar a la lluna amb els americans. Crits de queixa que se senten al desert. Acaba com comença. 10 Contemplat. Lluita de titans que associem als westerns més èpics. Conducte biològic que els anglesos relacionen amb la carn. 11 Anem llegint Ibsen. Et surten a la boca quan la panxa no va

bé, però tenen unes cues que fan pensar. Sven surt tot escuat. 12 Voli d’un costat a l’altre i en eixams. Socarrar.

13 Delits i alegries que algunes noies porten al nom, fins i tot entre la reialesa. El pare abat. 14 Emprenyats de manera capital. Bony que malmet una fruita madura.

VERTICALS 1 Aquest s’alimenta principalm­ent de llet. Instrument de corda que pot provocar mal de coll. 2 La nit d’aquest rèptil va arribar a la gran pantalla amb Ava Gardner. Relatiu als llibres. 3 Nitrogen. Cos militar associat a una cabra. Li pica el cul amb dues cartes. 4 La gata s’empassa el crucifix. Fugit del paradís fent autoestop. La cara B de cada dia. 5 Treballaré a la rebotiga del pastisser. És quan bec que perdo el cap. Tan necis que no saben qui va ser el gran Gregory. 6 Tremolarà. Proverbi musical. 7 Sol precedir totes les condicions. Sentència antiga. Ajuntàvem. 8 La mare del vedell. Unitats de mesura de pes que encara se senten en algunes botigues d’alimentaci­ó. Bo.

9 El vegetal que associem a les festes més desmarxade­s i espontànie­s. Aboques a raig. Centúria. 10 El primer de tots. Formada com un monticle al peu de la planta. Excavació que es fa sota una construcci­ó per fer-la caure.

11 Taverna on la gent brinda pel Videoarbit­ratge. Divinitat assolellad­a. Organitzac­ió de mundialist­es mexicans. Lirada i sense vocalitzar. 12 El penjoll més útil de la selva. Naveguessi­u proa al vent. 13 Informada degudament. Antigor que fa pensar en els primers aparells voladors. 14 Ho ubicarà. Fa caure, abat.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain