La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Aquesta és semblant a l’òpal. L’horòscop que navega amb una llanxa. 2 Gamopètlae­s, però no necessària­ment giratòries. Porc. 3 Idèntic. Fas una ratlla. Iridi.

4 Lil·liputenque­s. Prego per la joiera. Encisi, tal com feia Diana Spencer. 5 Principi administra­tiu. Covador. Pot ser de foc, però sempre és dolça. Miler. 6 Giny òptic de poca velocitat. Barra petita de metall fos, no treballat. Comença a tabular.

7 Butaques. L’arbre més radiofònic. La Cruz de Hollywood. 8 Centúria. Suborni a còpia de pa amb tomàquet. Menuda. 9 Ullal escapçat. Estacions de servei al bell mig dels deserts. Pujol. 10 La part més picant del cabell. Estimades. Iode. 11 La unitat elèctrica més relacionad­a amb Amèrica. El sud perd el seu símbol. Tassa sense l’as. 12 Xai degollat. Les més dolentes dels contes infantils. Fumis sense deixar rastre. 13 Facin confiança. Alteració greu del sentit de la realitat que Hitchcock elevà a obra d’art. 14 Brolla. Feu reviscolar les criatures.

VERTICALS 1 Contenidor d’orina. M’expressaré com una oca ben cinematogr­àfica. 2 Esporgades. Fem surar. 3 Rep a la botiga i inverteix en higiene. Marciu. Ho elabora musicalmen­t. 4 Se’n queixin. Alabin.

5 Principi d’icterícia. Sol precedir totes les condicions. Ciència que estudia el comportame­nt dels animals.

6 La cara B de cada dia. Renilla. Moren sense vocalitzar. 7 Pedra que cau del cel. Tingué coneixemen­t. Res no és. 8 Al final, es posa a pensar. Miri pel forat del pany. Agita a pes. 9 Símbol del bandoler mexicà que feia signes en zigazaga. Pot ser d’ampolla o de persona. Ho fa menys agut.

10 Coves sense cap ni peus. Fang. S’ho inventin. 11 Dissol. Llegenda. Soci anaeròbic. 12 Iridi. Pot ser rupestre o marcial. Cop a la porta. L’arbre més invocat pels practicant­s de ioga. 13 Devastat. Així comencen totes els aparicions. El que fa vi.

14 Inflorescè­ncia botànica. Sentissiu.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain