La Vanguardia

El lector expone

Grafitis als trens

-

Amb l’estiu i veient passar els trens des de la platja, un es queda perplex i al mateix temps indignat en veure que la majoria dels vagons estan pintats de grafitis. Com és possible que això passi des de fa tant de temps i ningú posi remei per evitar-ho? Fa un temps vaig veure la notícia, amb imatges, d’un grup de deu o quinze grafiters que s’enfrontave­n a dos guàrdies de seguretat del Metro de Barcelona que intentaven impedir aquestes accions vandàlique­s. No solament no van fugir davant la presència dels guàrdies, que estaven en franca minoria, sinó que els van agredir amb els mateixos esprais que utilitzave­n per fer les seves pintades.

El mateix passa a tot arreu: persianes de comerços, edificis emblemàtic­s, murs, parets, tanques de la carretera, mobiliari urbà i fins i tot la naturalesa també és ultratjada, roques de la platja, arbres centenaris, etcètera. Ja no respecten res, i no m’estra- nya, ja que sembla que no existeixi cap normativa ni es realitzin accions contundent­s des de les administra­cions per evitar aquesta xacra. A més dels diners que costa als ajuntament­s i a les empreses de transport netejar totes aquestes pintades, la imatge de brutícia, deteriorac­ió i incivisme és una contaminac­ió visual que ens perjudica a tots i transmet una lamentable i nefasta imatge com a país.

Se m’ocorren diverses maneres de pal·liar aquesta proliferac­ió d’incivisme: més campanyes educatives i preventive­s, més vigilància, endurir la legislació en aquesta matèria i potser controlar d’alguna manera la venda d’aquests esprais. Senyors polítics, menys bonisme, i posin-se tots a l’una a solucionar aquesta lamentable xacra.

G. MARTÍ CEBALLOS

Sant Pol de Mar

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain