La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Fareu l’activitat solar que les gallines fan amb els ous. Imprescind­ible. 2 Comenci un nou procés. Sorollada a totes les viles i a tots els barris. 3 Fòsfor. Sodi social. Xeic que en surt tot escuat. Transmet valors, actituds i coneixemen­ts.

4 Qüestions atòmiques que no es fan miques. Mancats d’atributs. Només li falta una B per ser una matrícula de llibre. 5 501 Spencer. Consagrà. Governador al nord d’Àfrica. Al bell mig del cel. 6 Els més rucs de totes les cases. Fatigues. Serveixen per contenir les aigües. 7 Escorres la taronja. Transgrede­ix codis morals.

8 La part davantera de totes les espardenye­s. Bèstia que s’aplica en la caça de l’ànec. Xai. 9 Puny d’espasa. Indoeurope­u com en Vatanen. Flotaríem.

10 N’acabo d’enllestir tots els detalls. I, I, I i vas posant I. A les portes de Portugalet­e. 11 No és pas una mera cimera. Cèl·lula de resistènci­a. L’articulaci­ó central de la cama, que els porters de futbol de vegades porten protegida. 12 Prefix de pagès. Desviar fons i cometre petites estafes. L’amo s’agita. 13 Nen en desordre alfabètic. Soroll llunyà precursor de la pedregada. Esberlo una figura feta de farratge assecat. 14 Que té dues síl·labes. Donà les gràcies.

VERTICALS

1 Xumada que omple els pulmons de fum. No és pas gerundi, però és homòfon de la persona a qui els mestres estan educant, i es refereix justament a aquesta persona.

2 Cal pitjar-lo per engegar la tele. En un cert sentit, s’amorrïi el bestiar. De fusta. 3 Representa­ció d’una personeta amb qui juguem. Mineral transparen­t que enamora na Patrícia. Buidor.

4 Educa sense tenir en compte els valors de la EU. Agitem el gra de pus. Banyego. Iode. 5 Ribes gens romàntique­s. Preposició cortès. Faci la verema. Comença a bloquejar tothom. 6 Assequen. Petó, tal vegada negre. 7 El primer de tots. Endevinall­es clàssiques. Excrement que ens recorda el milhomes. 8 Repetit, et parla amb la remor suau de les divinitats marines. Dissipà. Principi soberanist­a. 9 No és pas una mera cimera. Cecs i sense segones. Distribuir cabals.

10 S’acostuma. Relatiu als prats. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 11 Un dels primers videoclips de Michael Jackson. S’ho inventaren. Fuig sense queixar-se. 12 Relatiu als alquimiste­s de la cultura celta. Que té el mateix percentatg­e de precipitac­ió atmostèric­a. 13 Les armes més vincladiss­es dels arquitecte­s. Hi tingué cabuda. La roba més fresca de Badalona. 14 Penjolls selvàtics. Designi el lloc que ha d’ocupar un edifici.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain