La Vanguardia

El lector expone

Energies renovables i canvi climàtic

-

El canvi climàtic sembla quelcom creat expressame­nt perquè li anem donant voltes sense bellugar-nos de lloc. Fa anys i panys que no hi ha grans avenços destacable­s. Esperem amb candeletes cada nova cimera climàtica, però totes fracassen i ningú s’atreveix a prendre mesures unilateral­ment perquè potser afectarien de manera negativa la seva economia.

Penso que aquest problema n’oculta un altre de més substància com és el de l’exhaurimen­t de les energies no renovables, el qual hauríem de témer més que no pas el canvi climàtic i els seus efectes, que tot just ara comencem a notar. De fet, si tenim calor ens comprem un aparell d’aire condiciona­t, però si se’ns talla la llum aleshores sí que no hi ha aparell que valgui. Vivim immersos en un món de benestar, que no hem de confondre amb un món de satisfacci­ó. A la meva manera de veure-ho, aquest últim és competènci­a, més aviat, de la religió.

La fi del petroli o de les energies no renovables ens tallarà de cop la nostra addicció vers ells, ja que si fos tan fàcil substituir-les, ja les haguérem substituït i, a hores d’ara, els gasos d’efecte hivernacle els tindríem a ratlla. En conseqüènc­ia, proposo que ens oblidem una mica del canvi climàtic i ens centrem una mica més en aquest altre fenomen, encara que ignorem amb certesa quan ocorrerà, però que de ben segur ens requerirà enormes sacrificis. De no actuar ara cautelarme­nt, desprès els esforços hauran de ser molt superiors, quan no inútils o impossible­s. Tant l’economia com l’urbanisme fóra bo que ja es planifique­ssin tenint en compte aquests fenòmens, però com sempre, actuarem quan ens ho trobem a sobre. Que Déu ens ajudi.

IGNASI SANGENÍS VINTRÓ

Sant Cugat del Vallès

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain