La Vanguardia

Símbols i mites

-

Escric per si un bon filòsof o sociòleg les vol ampliar amb més coneixemen­t. Em vull referir al fet de la posada i retirada de llaços grocs, un símbol, que s’està produint a Catalunya. Efectivame­nt, el llaç groc va ser triat com un símbol per indicar que volem l’alliberame­nt d’uns presos per raons polítiques.

Però ara aquest símbol s’està convertint en un mite irrebatibl­e, i, amb la força que originen els mites, pot ocasionar, i de fet ja ha ocasionat, problemes i alguna violència. Si no fos que la comparança sembla superficia­l, m’atreviria a escriure que aquest posar i treure llaços grocs, ara els uns, ara els altres, evoca més aviat un joc d’infants tossuts i trapelles que no un debat seriós a l’entorn d’un problema i injustícia que ens afecta profundame­nt.

Aquest símbol prou que ha resultat eficaç, però ara potser ja ha caducat perquè està derivant en un mite, realitat perillosa, i ens cal buscar-ne un altre. O potser podem deixar de banda buscar cap símbol i posar tots els esforços en difondre arguments, debats, en privat o en públic, articles i llibres a favor de l’alliberame­nt dels presos polítics, manera adulta i cívica de crear opinió, afavorir el diàleg i resoldre problemes.

M. ÀNGELS MANÉN FOLCH Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain