La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10202

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Abaixarem el cap i banyegarem aquí i a Tossa de Mar. De l’eix. 2 Situar la data en el lloc adient del calendari. El paràsit semblant al poll que té fama d’estar boig. Et fa fora dels cinemes. 3 Ensenya. Conjunts de les tòries o sarments d’una planta. 4 Cremo. El dispositiu òptic menys veloç. Còpula. 5 Poe perd el cap. Gens religioses. Agitem el sac perquè en surtin les hacs escàpoles. 6 Rínxol que ha estat injustamen­t empresonat arran dels Fets d’Octubre. Portuguesa. 7 Acaba com comença. Isolem. Oferí arguments. 8 Pujar a l’escenari a encarnar papers. Centúria. Assistien a la santa missa. 9 Togat incapaç de vocalitzar. Marcats al tronc. Anirà sense vocalitzar. 10 Aquests baixen riu avall amb l’embarcació més precària. Imputo, allevo. Iode. 11 Arbre d’oms o illa prop de L’Estartit. Tumors inflamator­is amb nom de carboncle. 12 A les portes de Barcelona. Més que erudits. Fer que la bandera se’n vagi a dormir. 13 Principi administra­tiu. Fosca que espaordeix. Doni sense oxigen. 14 Presoner. Hadró de massa mitjana constituït per un quark i una antipartíc­ula del quark. Rosega els ossos del costellam.

VERTICALS 1 Timbal gran a Bora Bora. Localitzar. 2 Grinyoleu com coiots en un míting de Lula. Asexual. Preposició d’origen. 3 El que fa vi. Relatives a la llet. El primer de tots. 4 Cos celest que giravolta al voltant d’un planeta. Antiguitat vital. 5 Fa caure. Ens enriquíem. 6 Res no és. Són de les aixelles. Cine sense títol. 7 És quan bec que perdo el cap. Aquesta s’encarrega de cuidar les oques i els ànecs. Els més rucs de totes les cases. 8 Jugada definitiva a l’escaquer. Universita­t de sòlids narciciste­s. El palíndrom més lil·liputenc de tots. Deliciós. 9 Faci donar tombs en l’aire sense que l’expressió vingui de bola ni de vòlei. Percebre o registrar.

10 Deté algú per sostreure. Ennegrir les llesques de pa de bon matí.

11 Facin créixer la població ovina. Construir cases a tocar d’altres. Ens cal per respirar. 12 Còpula. Assenyali torn. Rovells. 13 Associació de feministes masculins. Perden la verticalit­at. Es triplica en el trisagi.

14 Destruccio­ns totals o parcials d’una cèl·lula. Presidí l’agonia de Crist. Fiord a la gallega.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain