La Vanguardia

Pàmies i la transició

-

Dilluns al vespre, seguint l’entrevista que Pol Marsà a 8tv va fer a Sergi Pàmies per la publicació del seu llibre L’art de portar gavardina, vaig quedar ben enganxada, sobretot quan va recordar els meravellos­os anys de la transició. Sis anys, del 1975 al 23-F del 1981, que van ser d’energia, de compromís, de celebració, d’obertura, d’esperança, d’il·lusions per tot allò que estàvem vivint després de molts anys foscos i durs d’una dictadura que ens havia apartat del món.

Vaig tenir la sort de viure-la en uns moments de plenitud personal, profession­al i sentimenta­l, plenament conscient del que allò significav­a. Immersa en el dia a dia d’aquells temps privilegia­ts de bones notícies, d’èxit del diàleg d’uns polítics que van saber fer els sacrificis i les concession­s necessàrie­s perquè fos possible una convivènci­a entre ideologies diverses i arribar a les primeres eleccions d’aquella democràcia que tant havia costat.

Per això, crec que és de gran importànci­a explicar la transició a tots els nascuts durant i després d’aquells fets, a tots aquells que no l’entenen –o no la volen entendre–, a tots els que la critiquen sense prou coneixemen­ts, a tots aquells que no saben què va ser la dictadura del general Franco.

No sabem –crec que afortunada­ment– què és el que hauria passat si aquells polítics no haguessin estat generosos i savis en el diàleg, en les decisions i en el compromís.

MERCÈ CUCURNY

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain