La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Que contenen U. Agafadors de paella. 2 La beguda dels pirates informàtic­s. Fa el sòl amb un material adequat. Ajuntava. 3 Gros i bru. Sento una profunda aversió. Embellíeu. 4 Presidí l’agonia de Crist. Peça de l’armadura que protegia la gola. Escaire. 5 Xai degollat. Aniríeu a parar, amb la ganiveta a la mà. L’impost d’activitats econòmique­s. 6 Fugida amb Caïm i Abel en edat de mamar. Greix.

7 Si aquesta se’n surt així, és que va emprenyada. Gens missaire, la noia. Dia sense albada. 8 Taverna. Erdogan té cua. Barri fora muralles. 9 Est. Doni cereals al mul. Camí sibil·lant.

10 Ètnia a Terrassa. Aixecant el nivell. Centúria. 11 Sol precedir totes les condicions. Cèlia Ferrer Tarazona. L’antagonist­a del bé. Camí o moneda entre un dineral. 12 Manera de parlar acumulant els sinònims. Alabo de manera ditiràmbic­a, aixecant-lo més amunt dels altars que ja arriben als núvols. 13 Reposà el cul. Trumfos que arriben pertot. Principi actiu. 14 Transpires­sis. Biga petita o mitjana que forma el pendent de la teulada i suporta els llistons.

VERTICALS 1 L’apressava a la festassa sexual. Predecesso­rs peninsular­s. Parella de nazis. 2 Un grec al carro. Aquesta encara no ha sortit del niu a passejar. Ajudeu algú tot invocant la divinitat. 3 El gran tema de la poesia lírica de tots els temps. Que té una fam insaciable. Quan és New remet a l’esoterisme. 4 Nitrogen per enèsima vegada. Pronunciar­às el nom de la Duras. La planta punxeguda per antonomàsi­a. 5 Na Pili quan perd el cap. Proverbi. Fas confiança. 6 Tanqui. Els arbres nadalencs per antonomàsi­a. Còpula. 7 Sol precedir totes les condicions. El número que no és cardinal. Casa pairal. 8 Conjunt de sarments, o tòries, d’una planta. Destitueix algú perquè és com el Met de Ribes. 9 Guany de comerciant que trobareu vora un riu. Els impedeix gaudir d’alguna cosa. Sí provençal a Occitània. 10 Acaba com comença. Es marcia, sobretot quan s’acostava Nadal. La fa l’anxeneta quan corona un castell. 11 Lligar. Al final, ho claven. Lluís Soler Bataller. 12 Anava a un altre país amb les seves tropes. L’estrella rutilant que trobareu feta un desastre. Iode.

13 Al final no cien més. Excrescènc­ies que es formen en algunes llavors. El garrepa de Molière. 14 Bosc ple de salzes. Alloco.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain