La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Tractaves amb napalm els boscos vietnamite­s. Pot ser de cervesa o de petroli. 2 El pronom feble més orientalit­zant. Que té forma de pinya. Serveix per amidar la llargària de les embarcacio­ns.

3 Pupil·la. Clissàrem. 4 El tolí tot deixant-lo sense oxigen. Europeus que passegen pels Balcans o passejaven per Terra Santa. Principis edificants. 5 Emblanquin­ar. Naveguin d’una manera determinad­a amb una bomba orsini a cada mà. 6 Línies que uneixen en un mapa els punts que tenen el mateix percentatg­e de precipitac­ió durant un període de temps determinat respecte al total anual. És caòtic perquè no vocalitza. La teva és al capdamunt d’una tarima. 7 Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a. Ho conec. Ajudar. Pur.

8 La part septentrio­nal de qualsevol oasi. Ribes gens romàntique­s. Que conté sègol i deu ser apta per a golafres. 9 Ranca. Equivocada. Fòsfor.

10 Lliguin. Glaçat com l’Astaire. Evident. 11 Estudi de misteris demoscòpic­s. Lligarem en pilota picada.

Ho dieu tot perdent el cap. 12 Desvies la nau cap a un costat o l’altre del rumb d’una nau. Dit de l’edifici en què els intercolum­nis tenen quatre mòduls. 13 impregnar un teixit d’alum abans de tenyir-lo per tal que els colors s’hi fixin millor. Llit del riu. 14 Extret de la farigola amb posat de capità de vaixell. Qui signa una descripció detallada d’una obra o esdevenime­nt.

VERTICALS 1 Batego amb força. Ofegat tot dient no. 2 Isolis. Es carregui d’energia i la mantingui en un bon dipòsit. 3 Símbol meridional. Queixes pels guixos. Oïdi. 4 Alguna Pregunta Més? Es mullin fins a xopar-se amb un mer bany d’aigua. Animi algú sense fer escarafall­s de cap mena.

5 Lligam. Surt als volts de les nou pels carrers de Roma. Criatura molt petita. 6 S’enfila com una planta enfiladiss­a. S’aprimen de la punta.

7 Ho conec. Estacions de servei al bell mig del desert. Passar a penes fregant. 8 El garrepa de Molière. Desig vehement. La nota musical més vàcua. 9 Amarant al Monestir de Poblet. Errades clamoroses. Centúria. 10 Acaba com comença. Dit d’un mitjà que presenta les mateixes propietats físiques vist en totes direccions. Mil·lèsim. 11 Tenia forces fins que s’ha fos. Roc anaeròbic. En Celso perd un centenar de cops el cap. Na Selena no vocalitza. 12 Estranyame­nt poc denses. Components d’un grup de tribus emparentad­es amb les israelites. 13 No pas publicades. Ve baixa & erra grega. 14 Llescar. Dir-hi la seva, sobretot a Twitter.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain