La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Pagar el compte. Els sons vocàlics més equidistan­ts.

2 Sexe incomplet. Elogis. El número u de tots els britànics. 3 Mulla perquè no mira. D’una gran força. Foradin la roba d’hivern amb l’ajut inestimabl­e d’uns quants insectes.

4 Bastir estructure­s amb ressons militars. Peus poètics de dues síl·labes. La grega. 5 Línies que uneixen ciutats amb la màxima rapidesa. Associada amb algú. 6 Rostre. Fereixen a la manera de Job. Principi etimològic amb pronoms febles. 7 Principi d’icterícia. Capa de roques sedimentàr­ies. Enravenats i mig oberts. 8 Fotre el camp a bon pas. Gratar. 9 Est. Pobles d’Europa de l’Est. Extenses, àmplies. 10 Trot anaeròbic. Tan inaprehens­ible com una omega foixiana. La fi del parameci. 11 Tindran una certa identitat. Els reialmes de Mahoma. Un miler. 12 Salobre. Al final, ho infla. El manxú més famós.

13 Consonant que borda. Detestada, execrada. Carril ferri. 14 Travessat. Faci augmentar el volum de la primera lletra de l’alfabet.

VERTICALS

1 Afecció respiratòr­ia intermiten­t. Branques primes, llargues i flexibles que es trenen. Centímetre­s cúbics. 2 Xai bondadós. Crida la granota. Pregar. 3 Mescla de mel, aigua i àcid acètic. Li oferirà un homenatge. Est. 4 Nitrogen. Vestíbuls davant de les portes d’una església. Propietat territoria­l lliure i exempta de tota càrrega i dret senyorial. 5 El proïsme, també. Feta pols com una totxana mal cuita. 6 Carles no ens fa cas. Penetrar. La foscor quotidiana.

7 Aromatitza­r amb anís. Pertanyent a l’orina. 8 Obstacle que no resulta gaire saludable. Comèdies burlesques. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. 9 Ermites gens llegendàri­es. Pot ser gibel·lina, Ferrusola o Sánchez. Banc d’arena format en l’embocadura d’un riu. 10 Que es pot fer servir. Emblema odontològi­c del vampir. Res no és. 11 En un tres i no res. La poma més monàrquica. Cada primer diumenge de maig els grans magatzems ens la recorden.

12 Fer-lo és anar diferint. Rosegadore­s que espanten una bona part de la població. Crit de queixa que el patidor no es pot treure del cor.

13 Principi enigmàtic. Separo la lletra D. El telèfon que no és pas mòbil.

14 Persignats. Imiti que és més tossut que un mul.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain