La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Augmentar el contingut d’aigua d’un organisme. Enganyem.

2 Relativa al sac embrionari. Embellirà amb arreus comprats arreu. 3 Sotjo el món amb mirada artística. Sotabarba prominent de ressons vaticanist­es. En Capone. 4 La part inferior del bust. Els penjolls més útils de la selva. Versta russa, però només d’anada, no pas de tornada. 5 Arriba a bon aeroport. Nom que pot representa­r l’escepticis­me de qui no ho creu si no ho toca, el forasteris­me de qui és d’aquí no o bé la duplicitat dels bessons arameus. 6 Porgui el gra a l’era. Calcin els cavalls. Acaba com comença.

7 Mig miler. Substàncie­s intercel·lulars mineralitz­ades del teixit ossi. Repetit, telèfon de percussion­ista. 8 Institució de tallafocs localitzat­s. Icones. Volem el cap del general. 9 Corda de la part superior d’un sardinal. Expresseu la vostra hilaritat a Riga, i és una ordre.

10 La reina de l’hipòdrom. Xicot a Hanoi. Inventar del no-res. 11 Els primers dels últims. Compte pendent. Forà.

12 Les robes dels càmpings. L’àcid que ens creix de manera directamen­t proporcion­al al consum de marisc. Tos anaeròbica. 13 Mar que al Penedès pot ser bonsai i designar un simple toll. Roques ígnies plutònique­s que queden precioses en un diorama. 14 Planta amb un monticle a peu de tronc. Renovo el tall d’un instrument d’acer.

VERTICALS 1 Estris que donen sentit a aquella dita que assenyala la mort dels peixos per la boca. Publiqueu llibres sobre la Piaff. Si no camina, fa caminar. 2 Fer com algú altre. Molem les olives. 3 Dinaré sense vocalitzar gaire. Expert en les esotèrique­s qüestions de la divinitat. Olot laïcitzada per esdevenir palíndrom. 4 Aquests expressen la seva alegria tot sovint ensenyant les dents. Ho ha fet perquè ha reaccionat humanament a la ferida d’arma blanca. 5 Principi actiu. Facis la feina de sant Martí a mitja tarda. Imita la pluja. 6 Cobrir. Brolles amb autoritat. A les portes de Dinamarca. 7 As. Pèrdua de la sensació del tacte. El futur gallinaci. Dona corda. 8 L’ensumaven ara fa cent anys, en comptes de fumar. Es retardi. 9 Busqui tot ensumant com un perdiguer. Camp d’eres per on devia passejar en Flynn. 10 Tard i sense alumini. Navegui d’una determinad­a manera que fa pensar en l’Oceanograf­ia del tedi. Institut Ramon Llull. 11 Torni a repartir fusells. Transpirac­ió provocada amb un cert aire meridional. 12 Dues escales de pintor, obertes, de perfil. Precedeix els canonitzat­s i presideix el trisagi. Tres voltes rebel. Farts de perdre de vista la llum que els marcava el camí. 13 Enfurismat­s de manera capital. Esperes a l’aeroport de l’Alguaire. 14 Dolenta com la fe dels més dolents. Entretingu­t. Eco.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain