La Vanguardia

L’ordre dels factors

-

En matemàtiqu­es, l’ordre dels factors no altera el producte, però en política, sí. Anem a pams, el president Sánchez afirma: “El pressupost i la presó dels polítics, no es poden posar al mateix sac”. D’acord! El primer factor són els polítics empresonat­s que s’han d’alliberar sense càrrecs, el segon el pressupost del Govern estatal. En política l’ordre dels factors altera el producte del resultat, a favor de les tesis independen­tistes, en el primer cas i de les unionistes, en el segon.

Algunes formes d’actuar queden definides amb la frase “primer dispara i després pregunta”, que es podria atribuir a Putin o a Trump; si canviem l’ordre “primer pregunta i, en tot cas, després dispara” és una altra manera d’entendre les relacions. Aquí no es tracta d’actuar com al Far West, sinó amb prudència.

A Catalunya hi ha diverses posicions polítiques respecte al procés independen­tista, uns volen negociar el referèndum d’autodeterm­inació i segons el resultat poder proclamar la república. D’altres neguen els factors de la fórmula a sumar o multiplica­r, com són el dret a decidir, som nació i subjecte polític, la lliure autodeterm­inació... i sense factors no hi ha resultat. Ens neguen, d’entrada, la possibilit­at del producte final: la república.

JORDI LLEAL I GIRALT Badalona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain