La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Passat. Anar-hi és fonamental per encarar amb garanties un examen. 2 Sentires. Peix d’aigua dolça que pot superar els trenta quilos de pes. Mig a l’oest. 3 Rosegador. Vestimente­s llargues fins a mitja cama, obertes per davant, que feien servir els turcs. 4 Cantada d’oques, és clar que sí. Un veritable fora de sèrie. Ens cal per respirar. 5 En Capone. Regarà. Úrsula Ulibarri Llopis. 6 Senyora de l’escaquer. Pledegin per resoldre les disputes davant d’un tribunal. 7 As. Tiri pel dret, tot fent drecera. Vell i valuós. 8 Capità d’almogàvers encarregat de reconèixer el terreny, guiar l’exèrcit i combatre a cavall. Centúria. Jota grega. 9 Tres del jaqué. Cobrats abusivamen­t. Supera la seva aversió a la fruita dolça. 10 Salta, balla i corre alegrement. Moviment de protecció del rei. En un tres i no res. 11 Sortia. De mena eixut. 12 Nitrogen. Faig la feina de na Marie Brizard. Fotia el camp de la presó tot enfilant-se a una pomera a plena llum del dia. 13 No és pas de la corda dels sentimenta­ls. Rovellarà. Vist i encaputxat. 14 Moixons a l’entrada d’Àustria. Segona vèrtebra de la columna. Diu la seva a la manera dels gripaus.

VERTICALS 1 Acció pròpia d’una persona que es comporta com un garrí. Punt de referència quotidià per a qui fa moltes coses. 2 Expressió sorollosa d’alegria. En aquest indret. Or.

3 Enravenada com la Frankel. Fil tret de l’aspi sobre el qual ha estat obligat a enrotllar-se regularmen­t i plegat de manera que no s’embullin les voltes les unes amb les altres. Sofre.

4 Persona que mana sota una forma teocràtica de govern. çHo faig amb la moral de l’enemic quan vull desactivar-lo. 5 Europeu de l’est. Alacaiguda.

6 Res no és. Condició paradisíac­a. Sis anglesos a la Capella Sixtina. 7 Fumis sense deixar rastre. Aixella en terminolog­ia més tècnica. Na. 8 Moviment reiterat i sobtat. T’atipes i t’aprimes. Sol precedir el cognom de soltera que moltes dones anglosaxon­es perden en casar-se. Has perdut la porteria de rugbi. 9 Segelli. El mal que abans era dit lleig i ara és cada cop més combatut. 10 Paga una biografia de Manuel Fraga Iribarne. Encallar-se, tal vegada amb la sana intenció de fer amistats sòlides. 11 Enravenada. una mateixa melodia realitzada per dues o més veus talment que sonin alhora. Avisa de la pèrdua de la targeta.

12 Gros i bru. Apresso la cuinera. Deixeu pas. 13 En un cert sentit, la xifra que menys envelleix. Aplegats. Perill del marisc. 14 Soluciona un enigma musical. Prudent de mena. Atacar surt bé de preu.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain