La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Facis menyspreab­le. Forats a les cobertes de les naus perquè hi passi la cadena de l’àncora en eixir o entrar de la caixa de cadenes.

2 Aquesta no té cap relació amb els gintònics, però té el grup funcional de les cetones. Gràcia de l’Esperit Sant que mou l’ànima a la virtut i que pot arribar a ser extrema. 3 Ribes gens romàntique­s. Facin escultures a cops. Ixin sense vocalitzar. 4 Enravenat pel fred, tot i que no arriba a àrtic. Si agites aquest arbust veuràs com suca i caus. Maduresa paulina. 5 Aquestes estan clarament somnolents. Ho són certs codis i certes guàrdies. 6 El lil·liputenc palindròmi­c. Home carregat de nafres. Dues escales de pintor de perfil. 7 Fos anaeròbic. Es desplaçari­a fins a una destinació. Comença a afegir-hi additius. 8 Escaire. Beguda feta amb aigua generalmen­t calenta a la qual s’afegeix un licor fort, normalment rom, i llimona. Mite sense segones. Ester Arnalot Garcia. 9 Assemblea Nacional de Ruanda. Hi fixessis els ulls. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit.

10 Prepara o ven cuirs. Ja és pulcre, però es fa bonic quan va a Menorca.

11 Transformi­n el brau en bou. Pedra mal cuita entre maons. 12 Quatre romans. Peli algú. Puntes nuclears de coet. 13 Moneda romana d’argent equivalent originària­ment a deu asos. Mercès que fan riure. 14 Teniu enamorats per aquí per allà. Conjunt d’objectes sense triar a Terrassa.

VERTICALS 1 Les unitats de superfície que deixen pitjor gust de boca. Tova.

2 Renovis el sistema nerviós amb rovines i virones, tot trobant-ho verinós: anagrama que rima amb seitons. Lligàvem en pilota picada. 3 Cosa terrorífic­a de Stephen King. Tona anaeròbica. Afecció vírica que et porta al llit. Portada dialèctica. 4 Escampar el líquid curatiu sobre la ferida. Fer rodolins vora el mar. 5 Mancats d’equitat, i quasi cínics. Assenyalar­é amb el dit el meu successor. 6 Vi palindròmi­c. Demanat d’una manera que no admet un no com a resposta. Res de tigres.

7 Deixar d’exercir un càrrec de manera abrupta. Pregui musicalmen­t. Al bell mig del cel. 8 Festa daliniana. Reunió entre capdavante­rs i dirigents. Guàrdia urbana. 9 As. Enriquits. Millor que no arribem a un miler. 10 Empara, defensa. Fer la creixença. 11 Comença a ennuvolar-se. Visa sense segones. Aquesta conté ions. 12 Mig porc. Sol precedir totes les condicions. Desclavis un centenar de romans. 13 Ferida en les extremitat­s que li permetien enlairar-se. Materials de treball dels filòsofs. 14 Aquesta es passa el dia badallant. La planta herbàcia que torna boig en Garfield.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain