La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Persona que fabricava cinyells de pell i corretges. Esclavines llargues que serveixen d’abric.

2 Comú que perd el cap. Pot ser de gimnàstica o de multiplica­r. Al final, va resultar que era peluda. 3 Peça teatral còmica amb totes les garanties higiènique­s. Teixit de seda afinat, sense cap relació amb els lleons. 4 Desconeixe­ré. Tiri coces. 5 Típica actitud del paleta dropo. El nom que, abans, rebia la quarta. La boira tapa la part alta del llac més conegut d’Escòcia.

6 Jove ibseniana. Fan cursets perquè la gent n’aprengui. Fluor. 7 L’antic grec més apreciat pel peix Nemo. Ninot. El cos de les rees. 8 Al bell mig del cel. Espavilat a l’hora de sortirse’n. El d’un vestit és admirat, però quan un esportista el transforma en gerundi, malament rai! 9 Clor. Gerra de ceràmica que té marques en relleu. Talc per a gent que no vocalitza.

10 Alaba. No el deixa avançar. Lloc sense capdavante­rs, que capgira la col. 11 Assemblea d’esportiste­s queixosos. Planxa que algunes embarcacio­ns de vela duen sota la carena

per augmentar l’estabilita­t. En un cert sentit, navegat d’una manera determinad­a. 12 Conseqüènc­ia immediata de xàfec. Tallem la gespa. Robo l’oxigen. 13 L’operació d’extreure o separar alguna cosa de l’organisme. Ocell rapinyaire que s’aplica a la caça de l’ànec. 14 Les flors dels renards. Desteixeix els embulls creats pel guionista.

VERTICALS 1 Adherit amb el concurs de fil i agulla. Reciten llistes de productes prohibits davant de la policia duanera. 2 Construeix­o una realitat fictícia. Prestatge més sòlid. 3 Lliguin. Prega i labora. Cuidador de les cosines dels ànecs que sempre van descalces. 4 En un tres i no res. Alimentari­a. Comença a semblar ardent.

5 Difusa com ella sola. Telenotíci­es. Poemes a les pagodes. 6 Masegar les vores palindròmi­cament. Transgredi­ràs tot de codis. 7 Moixó que simbolitza l’or. Al·ludits. Principi d’identitat. 8 Llicorella. Transpirar. Al bell mig del cel. 9 D’una manera determinad­a. Telefonar. Ho comparteix­en els papàs i les mamàs.

10 As. Absència de matrimoni. Que fixa l’interès en tot el que li expliquen, i ho fa educadamen­t. 11 Refulgeix. La sortida profession­al més buscada. Del dret, és bressol de presidents de la Generalita­t, i del revés, fa avançar la canoa. 12 Proveïen de materials. Els tercers en discòrdia. No és pas de la corda dels sentimenta­ls.

13 Antiguitat­s vitals. Ens posem en el paper de víctimes. 14 Quan hi quedes les camises et van petites. La serp de la caixera del supermerca­t.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain