La Vanguardia

Nou Estatut

-

Fa uns mesos, l’ara president de l’Estat espanyol proposava un sistema federal per resoldre la crisi catalana. Ara reorienta el seu discurs i ens proposa un nou Estatut. A veure, si aquest nou Estatut és per fer una Catalunya amb Estat propi associat al d’Espanya, se’n podria parlar. El que la gent no acceptarà es la repetició del fiasco estatutari del cafè per a tothom. Com diuen molts, aquesta pantalla està més que passada.

Ara bé, si el nou Estatut o, millor dit, el nou acord federal, reconeix la nació catalana i dona plenes competènci­es en economia i Hisenda amb recaptació de tots els impostos, i es pacta una quota per solidarita­t i per l’abonament dels serveis que prestaria l’Estat, això podria ser ben acceptat. També caldria, però, incorporar més competènci­es com la gestió de ports, aeroports i rodalies, i una representa­ció exterior de Catalunya amb estatus diplomàtic.

Tot això pot semblar molt, però altres regions d’Europa ja tenen una part d’aquestes competènci­es o totes: el País Basc, Flandes, Baviera, Saxònia... Amb un nou Estatut o acord federal com aquest, en Sánchez podria afrontar el correspone­nt referèndum posterior amb fortes probabilit­ats de victòria. S’atrevirà l’Estat espanyol algun dia a fer aquest pas?

DIONÍS LÓPEZ

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain