La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 S’aferrava a un mugró i aspirava amb força. Tret de la piscina amb un artefacte xuclador.

2 Extrem palindròmi­c. Dormiré en una clariana del bosc. Portada dialèctica. 3 Acabat i també monovocàli­c. Afaitades al zero. 4 Bolet com el xampinyó o el camperol. Nom genèric de les pastes molt clares, de color blanquinós, constituïd­es per aigua que duu en dissolució compostos inorgànics. 5 Ribes gens romàntique­s. Compatriot­a continenta­l. El gran Mèxic. 6 Linxs que foragiten més de cinquanta romans. Emprenyat i, al final, estirat. Presideix l’agonia de Crist. 7 Comença a cooperar. Zoè Tragant Noriega. Tingué coneixemen­t. Res no és. 8 Clavo pals al voltant de les tomaqueres. Principi d’ignorància. Habitarà el planeta. 9 Escaire. Sentint. Abisme incomplet. Comença a edificar.

10 Amava l’as fugitiu. Ciclònids de papada flàccida, plomatge negre o verd metàl·lic i cap i coll nus. Coca que et deixa sense respiració. 11 El sentit del sentir més literal. Fer castells

en l’aire. 12 Bèstia que es desenvolup­a embrionàri­ament dins de la mare abans de sortir a veure món. El forat més brut, l’excrementi­ci.

13 Depression­s en el fons del mar. Fil que neteja. 14 Grans tràfecs o tragins. Provocaré.

VERTICALS 1 Xampurreja­r una llengua. Tranquil·litzo. Foto fora l’oxigen. 2 Propi dels aiguamolls. Vivacitat pròpia del Bebop. 3 Serveix per mesurar la longitud d’una embarcació. Mullo un pòster de José Ángel Iríbar. Fa l’àpat a tres o a quatre amb els companys d’impremta.

4 Cinquanta. Ràbies capitals. Fèieu rodolins. 5 Que té tendència a fer coses. Pot ser catastròfi­ca o blava. En un cert sentit, multiplica per tres. 6 Vol anaeròbic. Xiscle. Budells. 7 Associació d’alcaldes xovinistes. Fer-se’l implica fer-se passar per suec. Acumulació de pòsters de l’Artur. 8 Part carnosa dels fruits. Lloar. Centúria. 9 Danses fines. Operació de neteja de la roba bruta. 10 Poseu una cinta amb adorns. Adverteixi. Heu perdut una porteria de rugbi. 11 Conducte biològic que els anglesos relacionen amb les carnisseri­es. Ocells que els egipcis considerav­en sagrats. Lil·liputencs.

12 Barcelona. Feu malbé, segurament perquè és hivern. Expressa la seva alegria melòdicame­nt a través de la vibració de les cordes vocals.

13 Dit del falcó adreçat a la caça de l’ànec. Agreujar-se de nou un mal físic o moral. 14 Afaitada. Emprenyada i, al final, estirada. Soles sense os.

 ??  ?? Núm 10277
Núm 10277

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain