La Vanguardia

El lector expone

Melancolia d’un català

-

Estic passant un moment feliç en aquesta etapa de la meva vida, etapa que serà l’ultima tot i que procuraré que sigui ben llarga. Practico exercici físic i mental, tinc l’agenda plena, cuido l’alimentaci­ó i tinc el pes controlat i, sobretot, gaudeixo d’una gran autoestima que em fa oblidar les mancances pròpies del moment. Vaig néixer a Barcelona l’any 1927 i en aquest llarg període n’he vistes de tots colors. Estimo la meva ciutat, em sento molt barceloní; estimo la meva terra, em sento molt català, molt més que molts que criden i van amb pancartes pel carrer, i també em sento molt espanyol.

Però ara, una boira molt espessa plana sobre la nostra Catalunya, ens encega i no ens deixa veure més enllà. Als nostres polítics només els preocupa un monotema i abandonen les seves responsabi­litats de governants. Hi ha moltes situacions importants deixades i abandonade­s... perquè miren cap a una altra banda. Barcelona i Catalunya perden gas. Encara que els polítics no ho volen veure i algunes dades no ho reflecteix­en encara, la realitat és que hi ha una inèrcia. Seus d’empreses que se’n van i augment del turisme d’espardenya, que no és el que volem.

El president de la Generalita­t mereix tot el meu respecte com a tal i com a persona, soc disciplina­t, però ell no em respecta a mi quan parla en nom de “tots” els catalans, no és veritat. Jo em sento molt català, aquí tinc les meves arrels, a casa tenim tots els cognoms catalans des de diverses generacion­s, però estic en el col·lectiu que no formem part d’aquest “tots” els catalans del quals ell parla. Però si som catalans i existim, per què ens inclouen en un grup en el qual no ens sentim identifica­ts? El nostre Govern segueix les ordres de Waterloo. Per què sempre ens han agradat els noms de les batalles perdudes?

Dissabte passat van coincidir a Barcelona tres manifestac­ions i vaig sentir com un manifestan­t preguntava on era la seva manifestac­ió, no la trobava, n’hi havia tantes... Així estem, els top manta dominen els carrers i la insegureta­t ha crescut arreu. Un 20% segones les mateixes autoritats.

Tot això i tantes altres coses ens deixen intranquil­s i molt tristos, estem vivint un moment per oblidar, però confiem que algun dia serem capaços de posar seny i posar de nou el nostre país en marxa. Ja anem tard.

MARIANO PUIG

Enginyer químic IQS

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain