La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Farà com una arcada. Allò que fa pomposa una cerimònia.

2 El treu de polleguera. Relativa a una insuficièn­cia renal provocada per una gran retenció de substàncie­s nitrogenad­es a la sang. 3 Símbol septentrio­nal. Aquests són cristal·lins. Sofà de psicoanali­sta terrible. 4 Remen enrere al costat de cent argentins. Persona que té el suport explícit d’un padrí. Acaba com comença. 5 La periodicit­at que va de novembre en novembre. Substàncie­s metàl·liques grogues que els grecs i els romans considerav­en precioses i les feien servir per encunyar. 6 Sis de Bacus. L’arma blanca més kantiana. Polit de tercera generació. Basca, no? 7 Ressò literaturi­tzat. Veïnal, també. Copa anaeròbica. 8 Sofre meridional. Davant la culpa autoinculp­a. Sigui ànsia. Lo penat dorm de cap per avall. 9 Persona de conducta dissoluta. Miràveu. 10 Cerveses que segons qui anomena terços, com si fossin de Flandes. Universita­t Juvenil Europea. Res no és. 11 En un cert sentit, el sentit que ens permet sentir-hi. El mallorquí. En un cert sentit, amaro la roba

amb un líquid que n’aviva els colors.

12 Tonalitat. Clavar bastons entre les tomaqueres. Així de pecaminose­s comencen totes les sintonies. 13 Arbustos. Ferit per algun comentari fet amb mala bava. 14 Clavilla numerada de les que es donen a l’atzar als jugadors de billar al començamen­t de cada partida per determinar l’ordre d’entrar en joc. Ho poden ser els acudits o les salses.

VERTICALS 1 Treballave­s amb afany. Mort. 2 Cal pitjar-lo per engegar la tele. Mancat d’equitat i gairebé cínic. Demana almoina als enterramen­ts.

3 Emblanquin­eu els paisatges de muntanya. Bandegi deliberada­ment. EL metall més noble. 4 Fer el hat trick més missaire. Cobreixo el terra amb branques, fulles i flors. 5 Associació de votants traïts. Quasi queda clavada. El punxó més odiat pels pollastres.

6 Estranya i assolellad­a. Edgar Allan Poe perd el cap. El doctor Jones quan perd el cap. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 7 Amor viu. Tresors d’elefant. Espio una mena de porc punxegut i em quedo sense alè. 8 Fer servir. Llars d’ocells a les notícies. Raül Navarro Porreres. 9 Armadura verda. Metre que no és ni quadrat ni cúbic. Estació de servei al bell mig del desert. 10 Drapaire amb un toc de Jack. Que tendeix a la promiscuït­at sexual.

11 Mesurat amb algun instrument. Ho fa, a doll, només si n’hi ha. No és pas de la corda dels sentimenta­ls.

12 Competidor. Piquessin el terra per arribar al subsòl. 13 Acabar abstemis. Egipci cristià d’origen. Instal·lat entre el brancatge. 14 Persona toixa, talossa. Que fan cremor.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain