La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Terrenys de regadiu plens de verdures i llegums. Pel·lícula amb actors que semblen tenir el do de llengües.

2 Humor serós. Embelliré. Pinyol. 3 As. Separats en l’espai. Robes transparen­ts que cobreixen els cossos esvelts de les ballarines de set en set. 4 Ala entortolli­gada. Peix musical. Aventura amorosa amb números romans. 5 Sol contradir el que li posen al darrere. Dels casanova bioquímics. El palíndrom que fa l’arbre quan creix. 6 Xoc de recipients de conyac. Cabals distribuït­s entre moixos sexis. Iode.

7 Peces dels calzes. Lent d’augment. Raresa d’ateu. 8 Al final, l’emplaci. Té la capacitat d’escalfar llet. Ena agitada. 9 N’Olga torna escuada. Ratlla al pentinat. Llei romana, probableme­nt dura. 10 Impedir que algú obri lliurement. Treballada a la rebotiga del pastisser. 11 Al bell mig del cel. Fan servir el magí amb una certa eficiència. En edat de merèixer. 12 Sempre sona per damunt del sol. Tramàvem algun pla. En Martino que va fracassar a can Barça.

13 Bru fosc, usat antigament per designar mestissos fills de pare negre i mare blanca, o viceversa. El prefix que treballava a les grans superprodu­ccions de cinema per omplir. Cadascuna de les set peces negres d’un trencaclos­ques xinès molt popular. 14 Agites el sac. Aquesta no menteix mai.

VERTICALS

1 Transparen­ts com el cristall. Moixons. 2 Sí provençal. Faig créixer la població ovina. Palíndrom extremista. 3 Pot ser de la fortuna o del cotxe. Tancar els llums per no haver-los de pagar. Principi occità que tothom obvià. 4 Ho multiplica tot per tres. Palmereta que capgira la feina de na Diana. Armes blanques quasi kantianes. 5 Est. En un cert sentit, metalls nobles molt buscats pels esportiste­s. Oficial subaltern a l’antiga Roma. Est. 6 Túniques sacerdotal­s. Formacions vegetals integrades per brucs, bruguerole­s o gatoses. 7 Arrabassar alguna cosa amb violència. Mor atropellad­a per un camió. 8 Dent que no et permet vocalitzar. Cadascun dels habitants que un imperi ha enviat a la terra conquerida. Polits de tercera generació. 9 Estació de servei al mig del desert. Peix dels esquàlids prop de Getxo. Mori asfixiat. 10 Brom. Teixit que acompanya el recuit de Fonteta. Ban municipal una mica desendreça­t. Van sense cap pel món. 11 Obra de Paul Auster, amb nom de divinitat, que en català designa una màquina del tèxtil, emprada en el rentament de la llana. El nom bíblic femení que arrela amb els anglesos. Centúria. 12 As. Cascos còmics i punxeguts, que deixaven la cara al descobert. Executà el moviment que fan els ocells quan aixequen el vol. 13 Peça metàl·lica de l’endoll on s’introdueix la clavilla. Tornar a publicar. 14 Dialecte de l’accadi. Embarcació fluvial de fons pla, de bordes paral·leles i amb la proa i la popa arrodonide­s.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain