La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10313

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1

Les begudes alcohòliqu­es catalanes més relacionad­es amb el tèxtil. Manlleva els diners de l’AMPA.

2 Emprenyada dalt d’un puig. Aquestes es dediquen a cuidar bèsties de pèl i llet força impredicti­bles. 3 Anar-hi implica haver begut. Blanc com el goril·la blanc. Esquilo l’ovella. 4 M’ho empescaré. Primer artell de les antenes dels insectes. Al bell mig del cel. 5 Embelleix. Badia petita on no és gens estrany ancorar. Menjar a l’anglesa. 6 Al capdavant del tren. Recolliré almoines. Xai molt buscat pels moralistes. 7 As. Que no es perd ni un detall. Relatiu a l’humor serós. 8 Davant K fa una de les clàssiques paraules malsonants de quatre lletres, que diuen els anglesos. Transpirac­ió. El marcador en el joc del billar. 9 Ho facis servir com si fos un marcador advers de tennis. Remenat amb voluntat de revifar el foc. L’ase s’entortolli­ga. 10 La mena de serra mecànica que fan servir els lladres quan tiren pel dret i van per feina. Perdi el temps en coses que no s’ho valen, en comptes d’estudiar música. Van descentrat­s.

11 Faig rodolins. Pesa’l, però sobretot que no vocalitzi. Remar enrere. 12 Basca,

no? Principi antagònic d’un pilar adossat. Petita úlcera que es forma en la mucosa de la boca. El primer de tots. 13 El palíndrom que no hi veu de cap ull. Llengüeta de saxo. Triguin a esvanir-se. 14 Convidat amb fermesa. Cargol d’obediència vaticana.

VERTICALS

Ho posi meticulosa­ment. Aquest freqüenta les cases de joc. Lleure inherent a tot negoci. 2 Que no fa olor ni pudor. Ho farien anar a l’americana.

3 Peix també anomenat ballesta, que segurament relacionar­íeu amb les alzines. Doni un bany d’àcid. Cos anaeròbic.

4 Anió poliatòmic que conté el titani com a àtom central. Corda gruixuda. Temps mort en el joc del bàsquet. 5 Al capdavant de totes les èglogues. Ètnies. Relativa a les muses inspirador­es de l’Antònia.

6 Mig centenar de romans. Mamem sense ajuntar mai els llavis. Que passa cada febrer. L’acrònim palindròmi­c més explosiu. 7 Cel mig regirat. Nom indeclinab­le. Desig universal en formulació llatina. 8 Coneixent. Rodolins. Principi actiu. 9 La variant èuscar de Bilbao i la seva àrea d’influència. Sala de transmissi­ó de coneixemen­ts. Res no és. 10 Armadura verda. Fets malbé per les bestioles que mengen fusta. Federació de domadors internacio­nals. 11 Punt d’arribada que en el ciclisme pot ser volant. En un cert sentit, el diari més oficialist­a dels que s’editen a Madrid. Atac de feridura, que se’n deia abans. 12 L’hidrocarbu­r gasós més pròxim. Roba fina que tot sovint precedeix curt. L’enganyà invertint.

13 Cérvol nadalenc, trobat entre els que trobaren. Vessava. Parella de romans.

14 Aquests menen una vida molt continguda. Ho deixa tot ple d’enderrocs.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain