La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10328

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Fertilitzo la terra amb excrements i t’animo a fer-ho. Ho clissaran. Perdo l’alè a Togo. 2 Ens cal per respirar. Acatats. Traurà l’aigua del subsol. 3 Objectiu de col·leccionist­a. Que presenta la propietat de ser opac a la calor radiant o d’absorbir les radiacions de calor. 4 Volem el cap de l’Adenauer. Menjador boví molt apreciada pels amants de la moda. El gat més trist. 5 Promès en ofrena. Presó. A les portes d’Escornalbo­u.

6 Iridi. S’humitegi tot de bon matí, a ca la de Palma. Que parla bé, amb facilitat i abundància. 7 Substància colorant de tina, de color blau, obtinguda del glucòsid indican extret de l’anyil. De geni eixut, aspre. Al final, venen pluges. 8 Nitrogen. Acosti. Estimen i així sigui. 9 No és ben bé una herència, però en el cas Pujol va tenir un paper central. Banda musical constituïd­a només amb instrument­s de vent. 10 El pronom feble més personal. Fem el sonso. Ho oloro sense respirar. 11 Aplicació. Repeteixi. Nom d’algunes plantes aromàtique­s esmentades pels antics que no han estat identifica­des. 12 En un cert sentit, que té les flors masculines i femenines en individus distints. Període de temps que tendeix a acumular-se a Osona. Esst. 13 Arbust mediterran­i que rima amb quadern. Penetren. 14 Rosegador de biblioteca o de claveguera. Peces minúscules d’una molècula. Principi etimològic.

VERTICALS 1 Desencamin­in. Fer malbé la fruita més bonica tot renegant. 2 Est. Guarniment. Fa desaparèix­er pèls del munt. 3 Jove musulmà. Daniel Arnalot Esteve. Extret del subsòl. 4 Principi d’obesitat. Inflamació de l’iris de l’ull. Vida escapçada. 5 Trec les punxes del porc espí. Axial. 6 Ratllar la roba. Tallant les gònades amb les millors garanties higiènique­s. La divinitat egípcia més corejada als camps de futbol. 7 Principi etimològic. Gustos dels cítrics que poden causar addiccions. Seient sense el punxó del romà que li van expulsar. 8 Roba de segon cos. Porters de palau. Oxigen. 9 Res no és. Petards sense fòsfor. Ho remenem amb força. 10 Rapè escapçat. Reproduiré paraules d’altri. Cons escapçats del cim. 11 Regles. Bevent. 12 Tenen amors. Li devem la vida amb tota seguretat. 13 Enganyà. Mena d’articles amb què negocia un comerciant. A tu. 14 Les feines tèxtils que més dominen a Reus. El genocidi que els turcs s’entesten a negar.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain