La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Esquilarà algú a fons. Pentinada a la manera d’Elvis, la documental­ista. 2 Quan és de vellut anuncia maltractam­ents. Ens claven una bona pallissa. Delitós de capgirar la vida. 3 Escaire. Amaneix. Ens entregarie­n un paquet. 4 Lent d’augment per anar a visitar la marededéu de Guadalupe. Abeurada. Iode. 5 Han perdut una porteria de rugbi. Persecucio­ns d’animals pels boscos extremenys. Gairebé fan tard. 6 Cursiva i relativa al país de la bota. El convida a fer-se d’Instagram. 7 Emprenyame­nt. Precedeix sorollosam­ent el mocador en els moments de màxima eufòria. Redifondre per Twitter. 8 Mots anaeròbic. El tipus de reglaments comunitari­s de la Unió Europea. Remeno el sac.

9 Est. Conjunts de teixits i filats fins. Et peguen. 10 Fragment de carretera per la qual transita un tramvia. Diversions de futbolers. Acaba com comença.

11 Dies sense extremisme­s. Comença a paginar. Retut sense cap ni peus. En un cert sentit, destí de gras americà.

12 Que coexisteix eternament amb altres coets. Que camini com un colom.

13 Pitgi. Dissipà la temptació de la declaració unilateral d’independèn­cia. Càntir silent. 14 Reflexiona­da. Poden ser de pic, rodons o molt pronunciat­s.

VERTICALS 1 Llenca de cansalada fregida. Radiï. Prou truites! 2 Gairebé fa gol. Ajuntant. Torna a posar al foc.

3 L’antagonist­a de la Caputxeta Vermella. En un cert sentit, resclosa en un riu. Holmes sense cap ni peus. 4 Escaire. Criat. Doni adob als teixits mentre soc damunt de la bàscula. 5 Indoeurope­u com en Vatanen. El punt més fred d’una tarda d’hivern. Remena els troncs perquè el foc revifi. 6 Destaqui. Es fa encerclant l’enemic i tancant-lo a casa seva. A les portes de Dinamarca.

7 L’absolució no resol res. Consumidor­a de paraules. Presonera que es vol començar a reactivar 8 Porgar el gra a l’era. Les fustes més fines en les quals onegen les veles d’Ausiàs. 9 Bandejà deliberada­ment. Cop de càstig que pot arribar a Tossa. Preposició d’origen.

10 Nitrogen. Educació fonamental que rebia abans l’informàtic. Malaltia del col·lagen de la pell que fa pensar en homes llop. 11 Projectil de pub. Substància blanca i iridescent que figura a l’interior de moltes conquilles. Xeic decapitat. 12 Fets fora a puntades, aviat és dit. Faig la migdiada al costat del meu bestiar. Ens cal per respirar.

13 Dies que no s’acaben mai. Del dret és recte, no pas invertit, però del revés és accés. Aquesta nit farà vint-i-quatre hores. 14 Tingut com a ver model. Pedres precioses, variants blavoses del corindó, que ens fan pensar en la ginebra Bombay.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain