La Vanguardia

Fundació Folch i Torres

-

A conseqüènc­ia de la defunció de l’escriptor i traductor Ramon Folch i Camarasa, germà de la meva mare, alguns mitjans han comentat que aquest escriptor havia dedicat molt del seu temps a la creació de la Fundació Folch i Torres, per perpetuar la memòria del seu pare.

És ben cert, però no del tot ben explicat: en Ramon Folch i Camarasa va crear la Fundació Folch i Torres, amb seu al castell de Plegamans, no només perquè no caigués en oblit la figura i l’obra del seu pare, en Josep Maria, sinó també perquè no s’esborrés la petja que els quatre germans seus, en Manuel, l’Ignasi, en Joaquim i en Lluís, varen deixar en la nostra cultura: en el terreny literari, els dos primers; en l’artístic, en Joaquim, i en el pedagògic, en Lluís.

Tota l’obra ingent d’aquests quatre germans Folch i Torres va quedar una mica ofuscada per la popularita­t de l’altre germà, en Josep Maria.

Amb tot, encara que una mica ofuscada, molts catalans del seu temps la van valorar com calia; queda clar en un anècdota que em va explicar la meva mare, germana de l’escriptor traspassat: a l’època dels Folch i Torres, un personatge important que buscava un bon català per confiar-li un càrrec rellevant va anar a visitar la senyora Torres, mare dels cinc germans ben cèlebres, per preguntar-li si no n’hi quedava un altre, de fill, per proposar-li d’ocupar aquell càrrec: no, no en tenia cap més. Havia tingut una filla, la Mercè, però va morir de ben jove.

M. ÀNGELS MANÉN FOLCH

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain