La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Aquestes produeixen plantes conegudes arreu per la seva elasticita­t i resistènci­a. Vestits de gala. 2 Planta de tija tan curta que sembla inexistent. Avioneta. 3 Que perd el número més cobejat. Clara, pura, d’una transparèn­cia perfecta. Quasi és dual. 4 M’ho miro. Corda gruixuda d’espart. El rot que deixa pitjor regust de boca. 5 Esclau espartà que tenia molts números per fer el pilota. Aquestes tenen la propietat de cremar. 6 Quan és de barraca, acaba a Sant Boi. Anà en un altre ordre. En Sisco quan no vocalitza gens. Doble parella que ensordeix. 7 En Todó deixa la bicicleta de banda. Superfície rugosa. Comença a tenir massa cafeïna. Iode. 8 Barra que, fixada a l’eix del timó d’una embarcació menor, serveix per a moure’l. Tindries. 9 As. Doctor que els lectors catalans associen a sant Bernat. Crins, també. 10 Clau que no es troba a les ferreterie­s (normalment). Cega. Serveix per encendre focs i no és cap misto. 11 Basca, no? Cabassos d’espart. En Capone.

12 Comença a travessar. Indivídues del poble semític que habitava l’antic regne de Sabà. Indoeurope­u com en Vatanen. 13 Tros de fil en què manca una metxa de fibra i és, per tant, la meitat més prim que la resta. Clares, d’una transparèn­cia perfecta.

14 Aquestes obeeixen a la mateixa llei. Imatge religiosa molt present a l’escriptori de l’ordinador.

VERTICALS 1 Deixant. Abrigui el nen al llitet. 2Multitud de moixons. Sentires. 3 Sodi social. En un cert sentit, la nota més lluminosa. Es formi sense conèixer cap obra del premi Nobel italià Dario Fo. Estimo qui remena les cireres. 4Tros de carbó mal cuit. En dues paraules, dedicades “a avions a reacció”. Comencen a portar-ne d’injectable­s. 5 Serveix per amanir. Potet. El setial més cobejat per tot els que es presenten a unes eleccions parlamentà­ries. 6 Marcits. Una planta es carrega d’una malura típica. Un miler. 7 Est. Diu la teva, lliurement. L’arbre més considerab­le. 8 Sagins. Crit d’acceptació d’allò que et diuen. Socarris, cremis. 9 Antiguitat­s vitals. Abaixem a un nivell inferior. 10 Tractament de monjo. Petó. El porc que més punxa. 11 Una grega al carro romà. Doblegarie­s un segment perquè agafés línies corbes. Principi d’icterícia. 12 N’augmenti la quantia. Primets i educats que ens porten a algun lloc. Comença a adotzenar-se. 13 Posicions que no admeten equívocs. Encallen una embarcació en varar-la. 14 Alegressis l’amanida amb un polsim blanc. En un cert sentit, acull.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain