La Vanguardia

Els altres morts oblidats

-

A finals d’aquest mes, s’inaugura el memorial per recordar els afusellats al Camp de la Bota (“Els executats al Camp de la Bota tindran un memorial”, Viure, 15/II/2019). Ha costat, però finalment tindran el record públic que es mereixen, així com les generacion­s futures en tindran almenys una memòria visual del que va passar.

Però, posats a furgar en el desgraciat passat de la Guerra Civil, igualment m’agradaria que des de la comissió de la Memòria Història es fes alguna acció per treure de l’oblit les víctimes innocents sobretot dels primers mesos de la guerra a Catalunya. A les pobres víctimes dels anomenats “incontrola­ts” assassinad­es a les cunetes, a les portes dels cementiris, pel fet de ser sacerdots o religiosos o seminarist­es, gent de dretes o, senzillame­nt perquè tenien propietats o negocis.

Es pot dir que durant el franquisme moltes d’aquestes víctimes van ser recordades i honorades amb plaques a les esglésies o donant noms als carrers. Tot això és veritat. Però, ara mateix, són els grans oblidats. Ningú en parla. Ningú ho explica. Com si no haguessin existit. Com si, en certa manera, molestés el seu record.

La història no es pot esborrar ni canviar. I menys manipular. Per més que es vulgui. A més, aquests també són els nostres morts.

RAMON RIU CODINACH Manlleu

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain