La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Màrius Serra

- Núm 10370

HORITZONTA­LS 1 La barra amb què els nostres besavis engegaven els motors dels automòbils. Licor obtingut per maceració i destil·lació de comí. 2 Sorra espectacul­ar. Ho fa el foc, sobretot per sant Joan. 3 Minsa quantitat. Infusió que fa embogir els pivots argentins i uruguaians. Els tercers en discòrdia. 4 Malastruc, funest. Matrius. Sofre. 5 Residència de la tercera edat. Rebut. Al final, l’estafa. 6 Armadura verda. Part muscular del cor, tristament cèlebre perquè infarta. Art laic. 7 Nitrogen. Funda de bala. Se submergirà. 8 La desembocad­ura de l’Orinoco. El molt enze no sap res del que hauria de saber. Ràbies capitals. 9 La creu ambulatòri­a. Torn de construcci­ó simple que porten a bord les barques de bou per a poder fer més força quan han de cobrar l’ormeig. En algun moment de les assemblees litúrgique­s denominade­s sinaxis.

10 Tanqui. Poden ser propis o comuns. Níquel. 11 Ho utilitzis a la pista central de Wimbledon. Producte interior brut. Enravenats. 12 Policia militar. Monjo tibetà. L’element químic dels pobles natius d’Amèrica. Cap de la seva comunitat. 13 Tipus de frens. Mamífer marí que saltirona. Comalada sense la Colau ni la Parellada. 14 Furtat en un habitatge. Socarrarà.

VERTICALS 1 Cartografi­o. Mancat de testicles. El palíndrom on guardem tots els retrets mai verbalitza­ts.

2 Aromatitza­r. Del colom. 3 Aquests no saben el que haurien de saber, segons la seva formació. Folls. Seguretat Social. 4 Decisió que ni té ni admet cap dissidènci­a. Ràpid de reflexos. Fòsfor. 5 Na Bea decapitada. Amaneixin. Roba de segona mà.

6 Escaire. Mols anaeròbic. Brandi la bandera al vent. Paraula. 7 El sud de Galilea. Persegueix­i na Diana amb afany. Cop somort, sobre una superfície apelfada. 8 Múrria com ella sola. Que té un caràcter irascible, com un volcà. Fumis sense deixar rastre. 9 Gossos petits, amants de sant Pere, que no paren de lladrar. Furti una joia vallesana. Acaba com comença. 10 La més trencadiss­a de l’alfabet. Dissipàvem. Tres de Nocilla. 11 Matriu. Rim agitat. Fi i per parelles. 12 Ampolleta de vidre, en forma de cor, aplatada, que es pot ficar còmodament a la butxaca. La divisa groga. Faci rodolins. 13 Així comencen totes les èglogues. Aquest és un fake, que diríem ara, o més fals que un duro sevillano, que deien abans. Armadura verda. 14 Fatigarà. Crida tot udolant.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain