La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Estimava. Neu que comença a agafar és neu que romandrà. 2 Camp de cirerers. M’enfonso excessivam­ent per la part de popa. Centúria. 3 Hac muda. Manoi, però reiterat. Parlo molt. 4 Que fa molts raïms. S’estudia dempeus. Pinyol i plantígrad. 5 Principi administra­tiu. Pot ser aftershave. Deixat anar. 6 L’històric teatre del carrer de l’Hospital barceloní. Petita dilatació sacular en un organisme. As.

7 Acaba com comença. Embolcalls vesiculoso­s dels ovaris. Era desordenat. 8 L’adverbi que sembla una contradicc­ió en termes. Va fent via. L’ocell que sobrevola el Duomo.

9 Desafia una serp a una cursa. T’hi transforme­s cada cop que travesses el llindar de la porta d’una botiga.

10 La més trencadiss­a. Enravenats com la Frankel. Feu menys dens.

11 Faci troques amb els teixits de na Mata-hari. Mancat dels seus atributs. Han perdut la porteria de rugbi. 12 A les portes de Barcelona. Escandinau­s de primera instància, molt seguidors de l’actriu Mercè

Pons. Palíndrom invident. El primer de tots. 13 Mata per decapitaci­ó. Pentinava algú a la manera d’Elvis Presley. El tercer en discòrdia.

14 Compartime­nt d’un fruit. Fa doblecs a la faldilla perquè sembli nova.

VERTICALS

1 Posaràs dos documents l’un al costat de l’altre per analitzar-los. Béns d’Hisenda. 2 Títol de l’emperador del Japó. Irritacion­s violentes contra algú. Tonalitat.

3 Armadura verda. Ser-ne a una malaltia significa tenir la capacitat d’exposar-se als gèrmens que la provoquen. Caic bé, i xof. 4 Cuc. Descripció del caràcter d’un personatge de ficció, allò que en anglès en diuen character. El primer de tots. 5 Que envolta el mugró. Dipòsit de silici pulverulen­t emprat en la fabricació de dinamita i com a abrasiu i aïllant tèrmic. 6 Hi poso manetes. Emprenyat. Cal pitjar-lo per engegar la tele.

7 Quadro sense UAD. Merda fètida. Sendera. 8 El primer de tots. Paradisíac. Fet servir, de segona mà. 9 Principi actiu. Oxiden. Funciona. 10 Manera de viure envoltat de comoditats innecessàr­ies. El mallorquí. En un cert sentit, et punxi per prevenir alguna malaltia. 11 Herba laticífera que fa pensar en vibracions. Gràcia patrona de Barcelona. Est. 12 Assemblea d’organitzac­ions regeneraci­onistes. El triglicèri­d més apreciat pels taurins. Sostre vital.

13 Puny d’espasa. Tripulació. No pas aquesta ni aquella. A les fonts del Llobregat. 14 S’hi aproparà. Ínsula sense sud.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain