La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pagat per endavant. Pregaria davant del rellotge d’una catedral. 2 Sentiu una profunda aversió i ho verbalitze­u. Comencen la jornada comercial a la botiga. Medalla d’argent en la cursa pronominal.

3 Res no és. Instal·lat entre el brancatge. Ramós, també. 4 Es dopa sense oxigen. Passar pel sedàs. Període de temps que sovint relacionem a una tarifa. 5 Ara fem l’article. Pilots automàtics. Munt compacte d’alguna cosa. 6 Crit dels nois quan anaven a beneir la palma el diumenge de Rams. Bou jove que encara no està acostumat al jou. Est. 7 Es comença a ajaure. 502. Enganya els seus per benefici propi. 8 Exerceixo el meu dret a decidir. El felí que et fa saltar d’hipertext en hipertext. Gabriel Ramallo Hunter. 9 Prenem algú a sou per fer una feina. Predecesso­ra peninsular. 10 La més vibrant de l’alfabet. Desplaçat a un altre país a buscar-se la vida. Grup pentil que remet al primer número de quatre xifres. 11 Los Ángeles. Al bell mig dels dies. Que conté itri. Comença a governar. 12 Corona de reina. Tombada. 13 Fragment de carretera, tal vegada travessat per vies. Els que reparteixe­n un dels productes més apreciats de la vaca. Porteria de rugbi. 14 El cap laboral. L’os de nom més sagrat.

VERTICALS 1 No és pas de bona llei. Profession­als que viuen de l’explotació sexual de les seves representa­des.

2 Al capdamunt de l’edifici. Dia rúfol que tendeix a humitejar la roba estesa. En un cert sentit, la veritable icona del Primer d’Octubre de 2017.

3 Pit. Període de temps que agita el sèpal. En un cert sentit, el gall dindi més exhibicion­ista. 4 Teia retallada. Rei sense corona. El corrent filosòfic derivat del pensament de sant Tomàs d’Aquino. 5 Mates papilionàc­ies en els quals l’anagramist­a hi podrà sucar. Ens sabia molt de greu. Res no és. 6 Al bell mig del cel. Giri. Director General. Fereixi un ocell perquè no pugui tornar a aixecar el vol.

7 Tonalitat. Prop d’esdevenir-se alguna cosa. L’article ponentí. 8 Cuina basada en el foc directe. Escultor de sants. 9 Pregar. Úrsula Torres Noval. Esmicolat. 10 L’especialit­at olímpica que ens remet a la vida onírica. Avanci pel riu tot impulsant-me amb un bastó llarg. Fúries capitals. 11 Elimina completame­nt. Joc de cartes en què guanya la partida el jugador que fa nou punts o que s’hi acosta més.

12 Res no és. Bogegem. Disc sense agulla. 13 Repeteixo. Distribuei­x la sang per tot el cos. La més vibrant de l’alfabet. 14 Vent suau. Trec l’aire que acabo d’inhalar. Auxiliar a l’hèlix.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain