La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Aixeques el dit a la subhasta per emportar-te una peça cobejada. Premut. 2 Els grocs han generat una polèmica molt agra. Tem per manca de seguretat. 3 La divisa groga. Mancades d’ales. Pit mig tapat. 4 Recíprocam­ent donat i rebut entre dues o més persones. Irat. Vàreu. 5 Olefina. Escultora de figures religioses. 6 Ros no oxigenat. Fan el camí de l’all. Dux decapitat pel poble. En un tres i no res. 7 En. Típica actitud del paleta dropo. Ser pres d’una admiració sublim. 8 Regla relacionad­a amb al Rae i amb Marilyn Monroe. Metall noble molt cobejat pels esportiste­s. Així comencen tots els axiomes. Tub destapat. 9 Aquesta pateix de bues. Agitadamen­t net. En Rafa encaputxat. 10 Impost d’organitzac­ions americanes. Cases sense gos. La via dels supositori­s. 11 Guanyà. Prendre. Escaire. 12 Ens cal per respirar. Talli els testicles al bestiar. Resposta que eludeix les zones perilloses d’una pregunta. 13 La nota musical més vàcua. Aquesta conté Itri. Digerir. 14 Aquesta no desprèn cap mena de ferum. Destaqui.

VERTICALS

1 Aprimaran els barrots de la presó que pateix el taronjaire. Tresor d’elefant que té una Costa estatal a l’Àfrica. 2 Ilis, també. L’instrument de vent més oficial de l’orquestra. Preposició cortesa. 3 Vagi al karaoke i exerciti amb la veu. Poca-vergonyes. Ens cal per respirar. 4 En plena lliça. Faig els últims detalls. Cap militar magrebí. 5 La part inferior del Karakatoa. Període de temps. Preparo els fonaments d’un edifici amb un cert sentimenta­lisme. 6 El porc que punxa. La nota musical més vàcua. Mamem sense ajuntar mai els llavis. Comença a irrigar. 7 Sofre. Parteixo en trossos la vianda abans de servir-la. Bo. Dia sense albada. 8 Galvanòmet­re. Peça d’hivern per protegir la Gran Enciclopèd­ia Catalana. 9 Aquesta va per Teheran com qui passeja per casa. Obstaculit­zar la fluïdesa d’una activitat. 10 Inventat. Orla. Volem el cap d’esports. 11 Fa la banda sonora de la pneumònia. Material d’escriptura sobre pissarra. Cèl·lules mortes blanques que decoren les espatlles d’algunes persones. 12 Justerini & Brooks. Insulta greument algú amb la intenció d’humiliar-lo. Relatiu al pati interior envoltat de pòrtics.

13 Remenar els troncs per revifar el foc. Arruga que forma alguna cosa en contreure’s quan una altra part s’estarrufa. La capital d’Osona.

14 Dibuixat a la pell. Dansaire.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain