La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 T’expressis com un felí domèstic. Empresoni caderneres. 2 Esgarrapar­ies. Ostentació.

3 Sofre. Umbel·lífera d’arrel gruixuda que fa pensar en la compra-venda d’immobles. Construeix­in marges per limitar la superfície d’un camp. 4 Fruites que taquen. Ara fem l’article. Associació de caçadors quecs. 5 Sol contradir tot allò que li posen al darrere. Pot ser industrial o extraterre­stre. Les lletres que presideixe­n els abecedaris grecs. El primer de tots. 6 Tros de merda. Peces d’abric. Element químic ocult entre cítrics. 7 La portada de la revista ‘Life’ ha perdut la inicial. Faci la feina de na Diana. Hi deixem cinc cèntims de pneumàtics. Fumis sense deixar rastre. 8 Camp sembrat amb un matxo que ajuda a extreure l’aigua amb el seu moviment circular. Ho ensumaré per valorar-ne la fragància. 9 Tranquil·litats. Resto.

10 Vencíem els que feien truites. Moneda d’abans de l’euro amb orígens catalans. 11 Principi etimològic. Disposat a perdonar. So nasal en absència de les vocalistes. 12 As. Vilesa. Així comença qualsevol ruta. Cinc-cents que formen una preposició. 13 Brando la meva ignorància musical. Diguis la teva. Medalla molt cobejada. 14 Bola de neu. Pràctica sexual bíblica que ha acabat designant la masturbaci­ó.

VERTICALS 1 Ho xiuxiuegis mentre jugues al mus. Les beceroles. 2 Iridi. Aplegat com el batxillera­t polivalent. El cor d’en Carles. 3 Fosc i impenetrab­le. Fenolat relatiu al fenol ordinari. Costa. 4 Escandinav­a amiga de la tieta Pepa. Principi amargant de les fulles del grèvol.

5 Fa la feina de sant Martí. Expenedor de droga. El primer de tots. 6 Sol precedir totes les condicions. La reina de l’hipòdrom. Radio. 7 Tres del revés. Ressons molt literaturi­tzats. Cartografi­o. 8 És quan beso que perdo el cap. Bacil escapçat. Esclatin.

9 Nitrogen. Arrels. Preguen. Sodi social. 10 A l’edat mitjana, membre d’una facció partidària de la política papal, enfrontada als gibel·lins. S’agemoleixi­n davant d’un ésser amb aura de sant. 11 Comença a afligirse. Conjunts d’estris. Ho faci servir.

12 Grava grossa emprada en les naus com a llast. Tallant al zero. Sofre.

13 Mancat d’equilibri. Orients sense l’oest. L’arbre més apreciat pels practicant­s de ioga i, últimament, pels amants d’Islàndia, oi Albert?

14 Nord-americans. Ser necessari.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain