La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1

Anàvem a tot drap per damunt de l’aigua. El lloc clàssic del futboler. 2 El del tsar rus es deia ucàs. Rucs salvatges presents a alguns zoològics. 3 Muriel Iniesta Pallarès. Trameten cartes. Cases on ningú no vocalitza. 4 Que s’emprenya amb una certa facilitat. Aquesta cosa. L’home del sac que espanta les criatures.

5 Al bell mig del cel. Còdol d’Apple. Ferirem algú per deixar-li marques.

6 Pròleg. Riure sense cap ni peus. Sol precedir totes les condicions. 7 Comença a xocar. Mig aperol, si us plau. Remenis la llenya encesa perquè revifi el foc. A les portes de Talamanca.

8 Papallones nocturnes que fan pensar en Moby Dick. Facin néixer més moltons. 9 Cua de quetzal. Llesca de dibuix. Si pogués, faria la meitat.

10 Ens cal per respirar. Pot ser un grup organitzat clandestí o un ens viu de nivell bàsic. En un cert sentit, benefici realitzat sobre el canvi de la moneda. 11 Nega sense dir mai que no. L’article que sempre va per damunt del sol. Enganys comesos per dones alemanyes. 12 Brollà amb continuïta­t. Es decandís en recordar la gran carpa Juanita. Denominaci­ó d’origen. 13 Dia sense albada. Projectil de pub britànic. Treus la llengua i l’apliques sobre la superfície d’un superior. 14 Que té la forma de la part tova d’una orella. Prepara una pell.

VERTICALS 1

Part de l’eix d’una el·lipse o d’una hipèrbola comprès entre el centre i un dels seus extrems. Qui té relacions sexuals amb animals.

2 Acceptar una herència, tot dient: ah. Setial tou de telespecta­dor. Pastís farcit de brossat. 3 Tumor benigne format per una proliferac­ió de teixit adipós normal. Aixequeu les copes. A les portes de Bratislava. 4 Valc quan res no va. Ajudant dels pastors. Protecció. 5 Comença a atemorir els seus contrincan­ts. Vas en forma cònica truncada de parets poroses fetes de cendra d’ossos calcinats, que serveix per a assajar i depurar l’or i l’argent. L’esperat final del combat. 6 L’aorta ho és. Relatiu a les galtes. Contra rellotge. 7 Est. Acosta’t. Imitada.

8 Aquesta gata és poc eixerida. Acollir gent desvalguda que té necessitat­s especials. Centúria. 9 Aquest fa poc que ha començat a treballar una matèria. Sodi social. Llis. 10 A Gant, sense cues. Remulla el personal. Pel·lícula. 11 Roig, oi que no? Feia arribar més persones al món. Navegueu d’una manera determinad­a que enriqueix molt. 12 Doblegar les celles. Sèpia, també. Pes foradat pel mig. 13 Gastat. Danyades, tal vegada a cops de nou. 14 Interiorit­zat. Que és de la naturalesa del gas.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain